Saját KB bal
Saját KB jobb

Kókuszolaj – jó vagy rossz a kutyának?

A kókuszolaj az utóbbi pár évben rendkívüli népszerűségnek örvend. Kiszorítani látszik a konyhánkból minden más zsiradékot, illetve a kozmetikumokban is helyt kap – a sampontól a fogkrémig mindenben is. Nem véletlen ez, hiszen tudományos vizsgálatok bizonyítják jótékony hatásait számos területen. Jó hatással van a fogak és a szájüreg egészségére a benne található laurinsav antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai révén. Ápolja a bőrt és a hajat – a legtöbb olajhoz hasonlóan. És még sorolhatnánk.

De: mint semmi a világon, a kókuszolaj sem jó mindenre! Nem véd például a napégés ellen, és a benne található zsírsavak (a közepes-láncú trigliceridek vagy MCT-k) bizonyos esetekben rendkívül hasznosak (pl. szívbetegséget, tumorok), míg más esetekben létezik jobb választás is náluk. Az MCT-k például csak omega-3-zsírsavakkal együtt hatásosak az agy funkcióinak fejlesztésében, amelyeket azonban a kókuszolaj nem tartalmaz.

Ebből a humán példából is látszik, hogy attól, hogy valami éppen felkapott, nem biztos, hogy minden esetben ahhoz kell nyúlnunk. Különösen igaz ez a kutyákra, hiszen egy zsírról beszélünk, amelynek a bevitele alapvetően csak korlátozott mennyiségben egészséges. Nagy mennyiségben a kókuszolaj ugyanúgy elhízást okoz, mint a disznózsír vagy a napraforgóolaj.

Azonban, amellett, hogy óvatosságra intünk, semmiképpen sem szeretnénk csökkenteni a kókuszolaj érdemeit.

A fentebb említett laurinsav antibakteriális hatása miatt a kókuszolaj remekül használható a fogak és a szájüreg egészségének megőrzésében. Fontos azonban tudni, hogy az antibakteriális hatás kifejtéséhez (emberek esetében végzett vizsgálatok alapján) legalább két percre van szükség. Ezt ugye úgy oldjuk meg, hogy egy kiskanálnyi kókuszolajat a szánkba veszünk és két percen keresztül ide-oda szopogatjuk, mozgatjuk a szánkban. Ez nem túl reális a kutyáink esetében. Ezért érdemes a kókuszolajat lefagyasztani, és úgy adni a kutyának. Így megfelelő ideig játszik vele, nyalogatja, hogy kifejtse a hatást. A másik opció a kókuszolajos fogmosás, szintén legalább két percig.

DIY – Fogmosás természetesen: ájurvédikus fogpaszta kutyák számára

A bőr és a szőrzet egészsége szempontjából is érdemes lehet kókuszolajat használni. Akár külsőleg, akár belsőleg. Külsőleg a legjobb módszer, ha fürdetés közben, az első samponozást követően visszük fel a teljes bundára a kókuszolajat. Hagyjuk hatni pár percig, – közben masszírozhatjuk is a kutyánkat, akkor talán ő is engedékenyebb lesz – majd alaposan mossuk le. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk a kutyánkat nyalakodni! A nagy mennyiségű kókuszolaj fogyasztása hashajtó hatású! (Egy 10 kg-os kutya esetében akár egy teáskanálnyi kókuszolaj is.)

DIY  – Természetes és hatékony mancsápolás házilag

A külsőleges alkalmazás azonnali hatással jár: a szőrzet selymes és fényes lesz, illetve csökkenhet a bőr viszketése, a végtagok rágcsálása, az allergiás tünetek. A belsőleges alkalmazástól hasonló eredményt várhatunk, ám itt a hatás csak 3-6 hét után jelentkezik.

Ha már a hasmenésről beszéltünk, akkor érdemes elmondani, hogy a szorulással küzdő vagy túlsúlyos kutyák éppenséggel profitálhatnak a kókuszolaj emésztésserkentő hatásából. Ám itt is fontos a mérték, hiszen nem szeretnénk, hogy a plusz kalóriabevitel éppen ellentétes hatást váltson ki. Illetve, érdemes odafigyelni, hogy a kutyánk előbb-utóbb hozzászokik a kókuszolajhoz, és már nem fog nála lágyabb székletet okozni.

A kókuszolaj kiváló kisebb balesetek, sérülések kezelésére is. Elsősorban égések, horzsolások, csípések esetén – nyílt sebre csak az állatorvos kifejezett beleegyezésével és ellenőrzésével alkalmazható. Figyeljünk, nehogy a kutyánk lenyalja!

kókuszolaj
Számos jó hatással bír, de csak mértékkel! – Kép: pexels.com
A mennyiség és a minőség kérdése

Egy evőkanálnyi kókuszolaj körülbelül 90 kCal-t tartalmaz. Egy 15 kg-os, mérsékelten aktív kutya napi kalóriaszükséglete kb. 450-500 kCal. Azaz 1 ek. kókuszolajban benne van a napi szükségletének 20%-a. Mivel a zsírok kalóriasűrűsége az összes tápanyag közül a legmagasabb, egy kicsi is sokra megy. Figyeljünk erre, amikor bevezetjük a kókuszolajat az étrendbe. Hiszen nem az a megoldás, hogy akkor 20%-kal kevesebbet adunk enni a kutyának. Ebben az esetben ugyanis a fehérje, szénhidrát, vitamin, ásványi anyag és egyéb mikro- és makrotápanyagok bevitele hiányossá válik. Mindenképpen érdemes szakember (állatorvos vagy minősítéssel rendelkező kisállat-dietetikus) tanácsát kérni az étrend összeállításához.

A szupermarketekben kapható kókuszolaj főzésre lehet, hogy jó, de a kutyánk számára nem megfelelő. Mivel tényleg kis mennyiségekben alkalmazzuk, ezért válasszuk a legjobb minőséget, azaz a hidegen sajtolt, szűz kókuszolajat. Lehetőség szerint bio forrásból. A növényi olajokban felhalmozódhatnak permetszerek és rovarirtók is, amelyek károsan hathatnak a kutyákra. Illetve a feldolgozás során is vegyi anyagokkal „finomíthatják” őket, ezért fontos a gyártási eljárás tisztasága, tehát a hidegen sajtolás.

Kókuszolaj és az élősködők

Számos hír kering arra vonatkozóan, hogy a kókuszolaj külsőleg és belsőleg is hatásos lenne a külső élősködők (kullancsok, bolhák, tetvek, stb.) elleni védelemben. Ennek alapja valószínűleg az a vizsgálat, amelyben kókuszolaj tartalmú samponnal fürdették a kutyákat, így szabadítva meg őket a rajtuk lévő külső élősködőktől. Ilyen célra a kókuszolaj hatásosnak bizonyult, de arra vonatkozóan nincs releváns kutatás, hogy távol is tartaná a külső élősködőket.

A belső élősködők, azaz a férgek távoltartása terén szintén keringenek beszámolók, ám egyelőre ezen a területen sem végeztek még megfelelő vizsgálatokat a megfigyelések alátámasztására.

Ebben a kérdésben különösen, de a kókuszolaj alkalmazásának megkezdése előtt egyébként is, kérd ki az állatorvos tanácsát. Az adagolás és az étrend összeállítása céljából pedig konzultálj állatorvossal vagy kisállat-dietetikussal.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; Barking Royalty; Képek: Photo by Tijana Drndarski from Pexels; Photo by Dana Tentis from Pexels;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...