Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Fogmosás természetesen: ájurvédikus fogpaszta kutyák számára

Az alábbiakban egy otthon is percek alatt elkészíthető fogpaszta receptet mutatunk be, amely természetes gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz, és a leheletet is frissíti.

A kutyáink, hozzánk hasonlóan, hajlamosak a szájüregi megbetegedésekre. Míg konkrétan fogszuvasodásról az ő esetükben nem beszélünk, a lepedékképződés és az ennek következtében kialakuló fogkő idővel komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Elsősorban a kellemetlen szájszag, illetve a gyulladás jellemző. Ha a gyulladást nem vesszük észre időben, akár gyulladásos góc is kialakulhat, amely a szervezet egészére, más szervekre is kihat. Nem kell azonban megijedni! A megoldás a kutyák esetében is egyszerű: fogászati ellenőrzés és rendszeres fogmosás.

A helyes fogmosáshoz megfelelő eszközökre van szükségünk. Először is, szerezzünk be egy kutyafogkefét. A humán fogkrémek gyakran olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek mérgezőek a kutyáknak (pl. xilit), ezért ezeket ne használjuk! A lepedék eltávolítása érdekében a fogkrém használata nem szükséges. Az alábbi ájurvédikus fogpaszta azonban olyan természetes gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz, amelyek jó hatással lehetnek a kutyák szájüregének egészségére, és csökkenthetik a gyulladásos problémákat. Ráadásul a leheletet is frissíti.

Ajurvédikus fogpaszta összetevők
  • 1 és ½ ek kókuszolaj
  • 2 ek szódabikarbóna
  • 1 csepp természetes, tiszta fahéj olaj
  • 1 kk kurkuma por
  • ½ kk szárított vagy friss menta (utóbbi esetben aprítva, morzsolva)
  • ½ kk szárított vagy friss petrezselyem (utóbbi esetben aprítva, morzsolva)
  • víz

Elkészítés

Ha szükséges, melegítsük fel a kókuszolajat, hogy folyékony állagú legyen. Egy kis tálkában keverjük el a kurkumát, a mentát és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a fahéj olajat és a kókuszolajat, hogy homogén pasztát kapjunk. Szükség esetén adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy krémesebb állagú legyen.

Használat

Az ajurvédikus fogkrémet tegyük egy kis, zárható tégelybe, és tároljuk hűtőszekrényben. Hetente egy-két alkalommal kis mennyiséget (testmérettöl függően) használjunk a fogmosáshoz, vagy az ujjaink segítségével dörzsöljük be vele a kutyánk fogait. A többi napon a szokott módon mossuk a kutyánk fogát.


A kutyánk orális egészsége érdekében panasz esetén, de legalább évente egyszer keressük fel az állatorvost!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: iheartdogs.com
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...