Saját KB bal
Saját KB jobb

Májvédelem, májregenerálás tavasszal

A máj számtalan funkciót tölt be a kutyák szervezetében, elsősorban azonban méregtelenítő szervként ismert. És főleg ez az a szerepkör, amelyben a kutyánk mája a támogatásunkra szorul. Miért fontos a májvédelem és a májregenerálás?

Miért a tavasz az ideális időszak a májvédelem szempontjából?

Valójában évszaktól függetlenül fontos a kutyánk májának védelme, hiszen a máj nap mint nap méreganyagok százaival találkozik. Elsősorban azonban a tavaszi és az őszi átmeneti időszakok alkalmasak rá, hogy általános erősítő és immunrendszert roboráló kúrákat iktassunk be. A tavaszi nagytakarítás hagyománya mellett a szervezetre is ráfér ilyenkor a detox.

További aktualitása a tavaszi májregeneráló, májvédő kúrának a tavasszal a környezetbe jutó méreganyagok, rovarirtók mennyisége. Télen a hideg miatt erre nincs szükség, de tavasszal permetszerek, gyomirtók és egyéb kemikáliák lepik el a talajt és a levegőt. Illetve, sokan ilyenkor kezdenek intenzív kullancs-ellenes védekezésbe, amely szintén vegyi anyagoknak teszi ki a kutyák szervezetét.

Milyen vegyi anyagok terhelik a kutyák máját?

A lista elég hosszú… Az élelmiszerekkel és kozmetikumokkal is rengeteg vegyi anyagot vihetünk be kutyánk testébe, de a lakókörnyezetben található vegyszerek, takarítószerek, a levegő illatosítására használt szerek vagy szmog, a gyomirtók, a permetszerek illetve a gyógyszerekben található anyagok is a májon keresztül választódnak ki – azaz, terhelik a májat.

A kullancsok és bolhák ellen használt készítmények is rovarirtókat tartalmaznak, melyek a kutya szervezetébe jutva fejtik ki hatásukat. Ennek a hatásnak az ellensúlyozására célszerű lehet időről időre a májat és a vesét támogató kúrát tartani.

Továbbá minden gyógyszeres (antibiotikumos) kezelés, oltás, féreghajtás után ajánlatos lenne a máj támogatása. Ezt egyes állatorvosok javasolják is, akárcsak a bélflóra regenerálását antibiotikum kúrák után. De adott esetben mi is felvethetjük, és kikérhetjük az állatorvos tanácsát a megfelelő készítményekről.

Felhalmozódó mérgek

Különösen a fiatal és egészséges kutyák esetében semmilyen külső jelét nem tapasztalhatjuk a máj károsodásának. Fontos azonban tudni, hogy az évek során bevitt méreganyagok közül vannak, amelyek felhalmozódnak és csak később vesszük észre a jelenlétüket.

A máj rendkívül jól regenerálódó szerv, amely akár nagyfokú károsodás esetén is visszanyerheti funkcióját. Ettől függetlenül érdemes korábban cselekedni, és nem kivárni a végsőkig. A csökkent májfunkció ugyanis egyéb problémákat okozhat, amelyet a szervezet már nem feltétlenül tud kezelni.

Az állatorvossal együtt érdemes figyelmet fordítani a kutyánk májának folyamatos védelmére, szükség esetén kúraszerű májregeneráló kezeléssel.

A természetes anyagok közül a máriatövis gyógynövény magjában található szilimarin védi a májat. Kutyák számára is elérhetőek már máriatövis készítmények, melyek hatékonyan támogathatják a májat a komplex méregtelenítési feladatokban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Marton Zsófia és Dr. Szilágyi Máté: Gyógynövények kutyáknak – Dzsar Kft.; 2016. Képek: https://www.pexels.com/photo/pink-flower-field-158756/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...