Saját KB bal
Saját KB jobb

Most segíts a fecskéknek!

Egyelőre nyoma sincs itthon a tavaszcsináló fecskéknek. Mégis, márciusban is segíthetünk nekik, hogy mire visszatérnek, legyen hova beköltözniük.

Fecske CSOK

Fontos tudni, hogy a fecskék csak alkalmas fészekbe tudnak beköltözni. Ha a visszatérő párok nem találnak otthont maguknak, akkor veszélybe kerülhet a szaporodásuk. Lényeges tehát, hogy a hazánkba visszatérő fecskéknek alkalmas fészkek álljanak a rendelkezésükre.

Ezért egyrészt vigyázzunk a meglévő  fészkekre! Ha olyan szerencsénk van, hogy a fecskék a házunkra, melléképületeinkre raktak fészket, igyekezzünk ezekre vigyázni. Ha azt látjuk, hogy valaki leveri a fecskék fészkeit, azt jelentsük a hatóságnál!

Nem csak a meglévő fészkek védelmével, de az új otthonok létesítésével is segíthetjük a fecskéket. Március elején helyezhetjük ki a műfészkeket, így a hazatérő fecskéknek lesz lehetősége beköltözni.

Arról, hogy miért fontos, hogy kutyásként védjük a fecskéket, egy korábbi cikkünkben részletesen olvashatsz ide kattintva.

Ha szeretnénk, hogy hazánkban növekedjen a fecskék száma, akkor nem elég a meglévő állományt megőriznünk, de új családokat kell vonzanunk. Erre pedig a legjobb megoldás a fecske CSOK, amelyet viszonylag kis költségvetéssel bárki megvalósíthat.

Az önerő egy pár műfészek beszerzése vagy saját kezű kivitelezése. Ha ezeket kihelyezzük, a többiről már a fecskék gondoskodnak. Cserébe kevesebb szúnyog és már kártevő rovar valamint élénk madárcsicsergés lesz a jutalmunk.

Mivel körülbelül kétmillió fecske hiányzik itthon az ideális létszámhoz képest, nem tudunk túlzásba esni! Vegyünk példát a Tamásiban álló „fecskés ház” tulajdonosairól, és segítsünk, ha tudunk a fecskéknek, hogy újra benépesíthessék a környéket.

A fecskefészek készítéshez vagy beszerzéshez további segítséget a Magyar Madártani Egyesület honlapján találtok:

Műfecskefészkek készítése

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: mme.hu; Videó: Madárkórház Alapítvány YouTube; Indexkép: Photo by Skyler Ewing from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...