Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan adjuk be a gyógyszert a kutyánknak?

A legjobb módszerek

Sajnos gyakran előfordul, hogy kedvencünknek valamilyen okból gyógyszert kell szednie. Lehet szó antibiotikum-kúráról, gyulladás- vagy fájdalomcsillapítóról, esetleg étrendkiegészítő vagy vitamin készítményről.

A kutyák számára forgalmazott gyógyszerek között szerencsére ma már egyre több az ízesített rágótabletta, de van olyan, hogy hagyományos és rossz ízű kapszulákat, tablettákat kell bevenni. A kutyák nagyon ügyesek tudnak lenni, ha arról van szó, hogy kicselezzék a gazdit.

Keserű pirula, finom köntösben

Kicselezhetjük kutyánkat azzal, hogy jutalomfalatba tesszük a gyógyszert.

A toplista a következő:

  • májkrém (állateledel boltokban kapható só- és borsmentes)
  • sajt
  • csirkemáj
  • nagyobb kutyáknál a csirkeszív is jó lehet, a kamrák természetes üregéből nehéz kiszedni a pirulákat.

A feladat annyi, hogy egy kis darabka jutalomfalatban elrejtjük a gyógyszert, és jó eséllyel a kutya gyorsabban lenyeli, mint hogy észrevenné a trükköt. Persze a nagyon furfangos ebek ezt is kiszagolhatják…

Alig várja majd a gyógyszeridőt!

Ha minden nap és huzamosabb ideig kell gyógyszert adni a kutyáknak, akkor érdemes olyan megoldást keresni, amelyben a kutya együttműködésére építünk.

gyógyszertA lényeg, hogy a gyógyszer bevétele is egyfajta feladat, egy mutatvány, ha úgy tetszik, amit ha a kutyánk teljesít, akkor jutalmat kap. Következetesen, minden nap, ugyanabban az időben játsszuk el a rituálét. Beadjuk a kutyának a gyógyszert. Ha ügyesen bevette, nagyon megdicsérjük, mintha éppen egy szuper trükköt hajtott volna végre, és kap egy jutalomfalatot. Ha több kutyánk van, de csak egy kap gyógyszert, akkor a többieket se hagyjuk ki: mondjuk, kérjük meg őket, hogy ülve maradjanak, amíg a gyógyszert beadjuk, majd őket is dicsérjük meg lelkesen és kapjanak falatot.

A kutyák a kedvünkért sok mindent megtesznek, ha látják, hogy ezzel elnyerhetik a tetszésünket, figyelmünket. Fontos tehát a lelkesedés! A gyógyszer-rituálét követheti egy kis játék, vagy simogatás is, hogy még kellemesebb élmény legyen.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...