Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Ezt jelentik kutyánk néha nagyon is furcsa szokásai

Szinte minden kutyának vannak nagyjából egyforma, mindennapos viselkedési szokásai, de a jelentésükkel nem biztos, hogy teljesen tisztában vagyunk.

A kutyák és a gazdik számára is teljesen megszokott, hétköznapi szokásokról van szó, melyeket néha már észre sem veszünk. Amennyiben felfigyelünk valamelyikre, hajlamosak vagyunk csak egy furcsa, vagy rossz viselkedésnek érzékelni és nem tudjuk a valós jelentését. Nézzünk most egy kicsit kutyáink hétköznapi szokásai mögé.

  1. Körbe-körbe járkál, mielőtt lefekszik a helyére. Ezt a szokást az őseiktől hozzák a kutyák, a farkasok így puhították, simították el a füvet, hogy kényelmes fészket csináljanak maguknak éjszakára. A párna kapargatása és a körbejárás is egy evolúciós ösztön.
  2. Mindenképpen a kanapén akar feküdni. Hiába van akár több ágya is a lakásban, akár minden szobában, kedvenc helye akkor is a kanapé. Erre a viselkedésre többféle magyarázat is létezik, talán a dominancia, talán a magasabb hely elfoglalásával próbál előrébb jutni a falka rangsorban. De az is lehet, hogy egyszerűen kényelmesebb a kanapé? Ti mit gondoltok?
  3. Pisi vagy kaki után kaparja a földet. Nem elásni akarja a produktumot, hanem megjelöli a területet vizuálisan és a talpával egy jó erős szagmintát is hagy.
  4. Beleszagolnak a másik kutya popsijába. Többek között a kutya végbélnyílása körüli mirigyekből kiválasztott feromonok segítségével adják egymás tudtára a kutyák nemi identitásukat.
  5. Kiveszi az élelmet a táljából és elviszi máshova megenni. Ezt általában a hierarchiában alsóbb szinten lévő kutyák csinálják, hogy megvédjék élelmüket egy dominánsabb egyedtől.
  6. Beszagolnak az ember lába közé. Ennek a szokásnak szintén a feromonokhoz van köze, a kutyák nagyon sok információt képesek begyűjteni egy emberről egyetlen szippantásból az ágyék környékéről.
  7. Fut álmában. Ez igen egyszerű, valószínűleg tényleg azt álmodja, hogy fut. Éppen egy mókust kerget, vagy egy labda után rohan. Hagyjuk csak álmodni.

Kutyáink szokásai mögött minden esetben megbújik valamilyen jelentés. Előfordulhat, hogy nincs semmi jelentősége, de egy kóros viselkedés utalhat olyan problémára, melyet a gazdinak kellene korrigálnia. Például fel kell ismerni a félelem jeleit egy kutyán és nem szabad elsiklani felette. A fájdalom és a pszichés rosszullét is viszonylag könnyen azonosítható a kutyán, de csak akkor, ha figyelünk és jól figyelünk rájuk. Bármilyen furcsa, vagy szokatlan viselkedést fedezel fel kutyádon, ne hagyd annyiban. Lehet, hogy csak egy rossz szokás, de nagyobb bajok forrása is lehet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...