Saját KB bal
Saját KB jobb

A Wall Street kutyája

A tőzsdén kereste meg a kutyája műtétjére a pénzt.

A tőzsde, különösen a Wall Street világa a laikus számára egyfajta rejtélyes, csillogó titok. Ahol úgy történnek a dolgok, hogy monitorok mögött ülő emberek virtuális pénzekkel machinálnak, amely hatására egyik pillanatról a másikra felborulhat a világ addigi rendje. A Wall Streeten a koldusból pillanatok alatt császár lehet, és viszont. Vagy éppen megkereshetjük a kutyánk műtétjére hiányzó pénzt.

A Wall Street farkastörvényei

Az sem segít a tőzsde megítélésén, hogy egy viszonylag szűk réteg kezében van az értékes részvények és befektetések túlnyomó része. Ők azok, akik valóban hatással vannak a részvényárfolyamok alakulására, és akiket az amerikai közösségi médiában az elmúlt hetekben felkapott kifejezéssel az 1%-nak neveznek. Utalva arra, hogy a leggazdagabb 1% kezében van a teljes vagyon 90%-a.

A tőzsdén az árfolyamokat a kereslet szabályozza. Minél vonzóbb egy befektetés, minél inkább prosperál egy cég, az emberek annál inkább biztos befektetésnek ítélik meg. Ennek következtében nő a befektetési kedv, ezzel együtt pedig a részvények árfolyama. Ennek az ellenpéldája, amikor egy cég fejlődése alábbhagy, a piaci tényezők változásának hatására csökken a kereslet a termékei iránt. Ilyenkor a nagybefeketetők jobb befektetési lehetőségek után néznek, és egyszerre nagyobb mennyiségű részvénytől válnak meg. Ennek hatására a részvények veszítenek az értékükből, ami megrengetheti az adott vállalat stabilitását. Az értéktelenedő részvényektől ugyanis mindenki szabadulni akar.

A közelmúltban több amerikai vállalat mögül álltak ki a befektetők. Ezek közül a közösségi média – elsősorban a Reddit – felhasználói azonban nem tűrhették tétlenül pár cég bukását, és bevásárolták magukat. Sok kicsi sokra megy alapon többen egyszerre elkezdték felvásárolni a részvényeket, aminek hatására azok árai emelkedni kezdtek.

Amikor kiderült, hogy 2 és fél éves pitbulljának, Toshinak műtétre lesz szüksége, az egyik Redditor (a redditet szerkesztők megnevezése) úgy döntött, ő is kipróbálja magát az amerikai álomban.

A MasterTheGame felhasználónevű user kutyája sántikálni kezdett. Az állatorvosi vizsgálat során megállapították, hogy a hátsó lábát műteni kell, amelynek költsége 4 000 dollárra (kb. 1,1 millió Ft) rúg. ez az összeg még az álmok országában is lélektani határ. Ha nem áll a gazdi rendelkezésére, akkor vagy nem műtteti meg a kutyáját és hagyja fájdalommal élni, vagy az eutanázia mellett dönt. Esetleg megpróbálhat kölcsön kérni vagy hitelt felvenni, ezzel adósságba taszítva magát.

Vagy befekteti a spórolt pénzét a Wall Street-en. MasterTheGame esetében szóba sem jöhetett, hogy lemondjon a kutyájáról, de valahogyan pénzt kellett keresnie. A reddit hullámot követve AMC és Gamestop részvényekbe fektette az összes pénzét. A két cég megmentésére összefogó közösségi média részvényvásárlási erőfeszítései miatt a kezdeti 1 000 dollár körüli befektetés felfutott. Pár nap alatt MasterTheGame 4 000 dollárral a zsebében szállhatott ki, amelyből finanszírozni tudja kutyája műtétjét.

wall street index
MasterTheGame és Toshi öröme – forrás: IMGUR

A felhasználó köszönetet mondott a többieknek, akik így nem csak az egyenlőtlen vagyoneloszlás ellen küzdenek, hanem hozzásegítették őt ahhoz, hogy kutyájának boldog, egészséges életet biztosíthasson.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: I Heart Dogs; CNBC; Képek: IMGUR; pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...