Saját KB bal
Saját KB jobb

Samponmentes fürdetés – természetes, kímélő és hatásos?

Sok gazdi tapasztalja, hogy a kutyája folyamatosan viszket, vakaródzik. Ez egy fokig teljesen természetes viselkedés, de a fokozott vakaródzás akár egészségügyi problémákat is jelezhet. Felmerül a kérdés, hogy vajon a samponokban, kozmetikumokban található vegyi anyagoknak köze lehet a panaszokhoz? Ebből pedig logikusnak tűnhet, hogy az emberek világában újabban népszerű samponmentes fürdetés a megoldás.

Miért viszket a kutya bőre?

Fontos leszögezni, hogy az, hogy a kutyánk viszket, nem elhanyagolható probléma. Egyrészt, a folyamatos viszketés nem kellemes a számára, zavarhatja a pihenését, nyugtalaníthatja, és ezzel romlik az életminősége. A viszketés utalhat külső élősködő jelenlétére is, de többek között táplálékallergia vagy gyulladás jele is lehet.

Fokozott vakaródzás esetén, főleg, ha a tünetek között megjelenik a végtagok vagy egy adott pont heves nyalogatása, rágása, érdemes felkeresni az állatorvost.

Ha az állatorvosi vizsgálat nem talált magyarázatot a viszketésre, akkor érdemes lehet körülnézni otthon és az állat környezetében, hogy mi okozhatja a tüneteket. A kutya étrendjét is vizsgáljuk meg alaposan!

A téli időszakban elképzelhető, hogy kedvencünk bőre kiszárad, és ez okozza a viszketést. Fontos tudni, hogy ha érzékeny bőrű a kutyánk, akkor télen fokozódhatnak a tünetei. Erre nem a fürdetések számának csökkentése a megoldás, hanem a megfelelő kozmetikum megválasztása.

Vagy éppen a kozmetikumok teljes elhagyása?

Az úgynevezett samponmentes vagy „no poo” hajmosás az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A samponokban található vegyi anyagok ugyanis jelentős terhet rónak a környezetre. Ráadásul sokan tapasztalják, hogy a samponos hajmosás egyfajta ördögi kör, amelytől romlik a hajuk minősége.

A samponmentes hajmosás hívei arról számolnak be, hogy a samponok és hajápolási termékek elhagyásával folyamatosan csökkentek a viszketés, a korpás fejbőr és a hajszárazság tünetei. Elképzelhető, hogy a kutyák esetében is hasonló eredményeket várhatunk?

Fürdetés csak vízzel

Sok kutya kiválóan elvan rendszeres fürdetés nélkül. Még a lakásban tartott kutyák körében is a havi egyszeri, vagy szükség szerinti fürdetés az elfogadott. Általában akkor kerül sor a fürdetésre, ha a kutya már „kutyaszagú” vagy sáros, koszos lett a kinti játék, kirándulás során. Az utóbbi esetben tökéletesen megfelelő a samponmentes fürdetés, de a kutyaszag ellen mit sem ér.

Az érzékeny bőrű, allergiás kutyák számára általában heti egyszeri (az állatorvos tanácsára akár gyakoribb) fürdetés javasolt, speciális samponnal. Az állatorvossal egyeztetve ilyen esetekben kereshetünk olyan alternatívát, amely kevesebb kemikáliát tartalmaz, de a teljesen samponmentes fürdetést csak akkor próbáljuk ki, ha az állatorvos is jónak látja.

Samponmentes vagy vegyszermentes?

A samponmentes (no poo) módszer mellett az úgynevezett „low poo” módszer is szóba jöhet még. Ebben az esetben természetes, a környezetre és a bőrre nem káros anyagokat használhatunk, mint például a zabtej, illóolajok, természetes olajok – olíva, kókusz, len, stb. – és a zsíros szennyeződések eltávolítása és a szagok semlegesítése érdekében szódabikarbóna, citromlé vagy almaecet.

Ezek az anyagok hígított formában biztonságosan alkalmazhatók a kutyákon is. Érdemes olyan sampont választani, amely természetes összetevőket tartalmaz, SLS-, parabén- és egyéb vegyi anyagoktól mentes. Vagy alternatívaként otthon is készíthetünk olyan sampont, amely természetes összetevőket tartalmaz, ugyanakkor hatékonyan tisztít, és kellemes illatúvá varázsolja kedvencünket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...