Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Elegendő vizet iszik a kutyád? Így tudod ellenőrizni

A kutyák vízfogyasztásával elsősorban nyáron foglalkozunk sokat, amikor a hőség egyik túlélésének az alappillére a friss víz. Azonban a hűvösebb időben sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ellenőrizzük a megfelelő hidratáltságot.

A legtöbb kutya megfelelő mennyiségben használja fel a rendelkezésére álló friss ivóvizet, annyit iszik, amennyire a szervezetének szüksége van. Előfordul azonban, hogy egyes kutyák nem isznak eleget vagy éppen túl sok vizet fogyasztanak.  A túl kevés folyadék fogyasztás kiszáradáshoz, húgyúti problémákhoz vezethet,  de a túlzott vízfogyasztás is okozhat problémákat.

Az elfogyasztott vízmennyiség sok mindent jelezhet

A kutya által elfogyasztott víz mennyisége jelezhet bizonyos alapbetegségeket is. A hasnyálmirigy-gyulladásban, parvovírusban vagy leptospirosisban szenvedő kutyák kevés vizet isznak, míg egy hólyagfertőzés, anyagcsere probléma vagy cukorbetegség állandó szomjúságot és túlzott vízfogyasztást okoz. Amennyiben úgy látod, hogy kutyád túl kevés, vagy túl sok vizet iszik, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Mennyi a kutyák optimális vízfogyasztása?

A kutyák vízszükségletét sok tényező befolyásolja. Elsősorban a mérete, étrendje, életkora, aktivitási szintje és az időjárási körülmények. Az általános irányelv szerint testsúly-kilogrammonként 15-30 ml vizet kell innia egy kutyának. Tehát egy egészséges, 30 kg-os kutyának átlagosan 450-900 ml víz ajánlott. Figyelembe kell venni azt is, hogy ha  a kutya nedves tápot (konzervet ) eszik, vízigényének egy részét kielégíti, így a tényleges vízivás kevesebb lehet.  Száraz táp fogyasztása esetén pedig megnőhet a vízfogyasztás.

Hogyan ellenőrizd a hidratáltságot

Két módszer is létezik a hidratáltság ellenőrzésére, melyeket otthon is könnyedén elvégezhetsz. A kutya tarkójánál emeld fel a bőrt és figyeld meg, hogyan viselkedik. Ha gyorsan és könnyedén visszaesik a helyére, akkor megfelelően hidratált. Viszont ha lassabban esik le és egy kis sátrat képez a tarkóján, akkor valószínűleg dehidratált a kutya. Egy másik módszer az íny ellenőrzése. A száraz, vagy ragadós íny jelezhet kiszáradást, míg a nedves, sima íny a megfelelő hidratáltság jele. A megfelelő vízmennyiséget pedig például egy praktikus önitatóval méricskélés nélkül tudod pontosan ellenőrizni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...