Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Okozhat bármilyen betegséget egy kutyapuszi?

A gazdik többségének egy kutyapuszi elcsattanása teljesen természetes dolog. Számukra nem okoz problémát, ha arcon vagy akár szájon nyalja kutyája. De vajon egészségügyi szempontból milyen kérdéseket vet fel egy ilyen érintkezés?

Egy amerikai kutatás szerint, mely 2089 gazdi részvételével készült, a gazdik több mint fele (52%) teljesen hétköznapi, elfogadott és normális viselkedésnek tekinti, ha kutyája arcon vagy szájon nyalja.  Sőt 61 százalékuk néha szájon is puszilja saját kutyáját. Amikor a kutya arcon nyalja (kutya puszi) az embert, az valószínűleg a szeretet jele. Az anyakutyák születésük pillanatától nyalogatják kölykeiket, a kiskutyák pedig szintén folyamatosan nyalogatják anyjukat, főleg a szája körül.

Veszélyes lehet egy kutya puszi?

Az esetek többségében egy kutya puszi, tehát amikor a kutya arcon vagy szájon nyalja gazdáját, egészségügyi szempontból teljesen ártalmatlan, a kutya-gazdi kapcsolatot viszont erősíti. Fontos azonban tudni, hogy bizonyos esetekben a kutya szájában lehet olyan baktérium vagy vírus, mely megbetegítheti az embert.  2019-ben a német sajtó kapta fel azt a hírt, mely szerint egy 63 éves férfi halálát egy olyan baktériumfertőzés okozta (capnocytophaga canimorsus) mely a kutyák és macskák szájában gyakori, a férfit pedig nagy valószínűség szerint kutyája fertőzte meg nyalogatással.  A férfinek nem volt semmilyen alapbetegsége, erős immunrendszere volt. Először influenzaszerű tüneteket észlelt magán, majd tünetei egyre súlyosabbak lettek, végül belehalt a fertőzésbe.

Egy másik eset szintén 2019-ben történt az USA-ban, szintén capnocytophaga canimorsus fertőzés miatt egy nőnek amputálni kellett kezét és lábát. A betegséget német juhászkutyájától kapta el, miután az egy nyílt sebet nyalogatott a nő testén. Egy felmérés szerint a capnocytophaga a kutyák akár 74 százalékánál is kimutatható, de csak nagyon ritka esetben jelent veszélyt az emberre.

Mikor és miért lehet veszélyes a kutya puszija

A kutya szájában lévő baktériumok összetétele nagyban különbözik az emberekétől. Számukra teljesen ártalmatlan baktériumok az ember számára veszélyesek, károsak lehetnek. Az emberek szájában nagyjából 400-500 baktériumfaj van, a kutyákéban kb. 400, a macskák szájában további 200. A kutyák és macskák szájának baktérium összetevői 50 százalékban átfedik egymást, az emberek és kutyák között ez az átfedés csupán 15 százalék. Amikor egy kutya megnyalja gazdája arcát vagy száját, milliónyi ismeretlen baktérium kerül a bőrre, vagy a szervezetbe. Ha ezek bekerülnek a véráramba, akkor bizony okozhatnak problémát.  Ezért ha a gazdi immunrendszere valamilyen betegség miatt gyenge, akkor bizony érdemes elkerülni a közvetlen kutya puszit. Egy egészséges, erős ember szervezetében azonban csak nagyon ritka esetben okoznak problémát ezek a baktériumok, így számukra a kutya puszi többnyire teljesen ártalmatlan marad.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...