Saját KB bal
Saját KB jobb

Hajszínezés – megújulás kockázatmentesen

A hajszínezés a külső megváltoztatásának egyik viszonylag gyors módja. Néhány színes hajtincs, világosabb vagy sötétebb árnyalat a teljes frizurán, és máris egy másik ember néz vissza a tükörből. Nem végleges megoldás, tehát ha mégsem tetszik a tükörkép, azonnal – legalábbis pár hajmosás után – visszanyerhető az eredeti állapot.

Az emberek már nagyon korán elkezdték színezni a hajukat. Akkor többnyire növényekből nyert színanyagokkal kísérleteztek. Az ókori egyiptomiaknál például a fekete volt a divat, ezt diktálta a korabeli elvárás. Európában szerették az aranyszőkét, amit például fehérbor, méz és egy enyhén mérgező olajos anyag, a cerotum keverékéből állítottak elő.

Már nem kell attól félnünk, hogy színváltás közben valami mérgező, oda nem illő anyag kerül a hajunkra, ezáltal a szervezetünkbe, hiszen – ami közös az előző évszázadokkal – újra a természetes anyagok felé tolódik a gyártók trendje. Az agresszívebb kémiai hatóanyagok is megszelídültek a tudomány és a technológia fejlődésével.

Festés vagy színezés?

Festés esetében mélyrehatóbb beavatkozásra készüljünk. Ebben az esetben meg kell változtatni a természetes pigmenteket és egy új színt kell beépíteni a helyükre. Egyénfüggő, hogyan sikerül. Ugyanis vörös pigmenteket minden haj tartalmaz különböző mennyiségben, ez pedig a legnehezebben változtatható szín. A festés során a mesterséges pigmentek rátapadnak a sajátokra a kéregállományban, létrejön egyfajta kémiai kötés, majd végül a kutikula lezárja a hajszálat, így a festék bent marad. 

Színezéskor mindössze árnyalatbeli változtatásról beszélünk. Az ideiglenes színezés néhány hajmosás után nyomtalanul eltűnik a hajból. A féltartós színezők a hajszálak külső felületét fogják be. Ezek már jó hatásfokkal fedhetik el az eredeti hajszínt. A tartós színezők már-már vetekszenek a festékekkel. Körülbelül négyhetente szükséges a frissítés.

Hajszínezés házi körülmények között

Ma már ott tart a tudomány, hogy nem feltétlenül kell a fodrásznál órákig ücsörögni, ha fel szeretnénk frissíteni a hajszínünket. Nagyon jó, prémiumminőségű hajszínezők kerültek a piacra, amelyek koncentrált pigmenteket tartalmaznak, így a legtöbbjük alkalmas a sárgás szín semlegesítésére is.

Lehetőség van már arra is, hogy akár tisztítás közben, a samponhoz keverve érjük el a friss, üde színárnyalatot. Egy maszkhoz adva pedig erőteljesebb, intenzívebb árnyalatot kaphatunk. Akár az esti tisztálkodás alatt is felfrissíthetjük hajszínünket. Az ultrakoncentrált pigmentek annál jobban megtapadnak, minél tovább hagyjuk a hajon.

Használat előtt érdemes bőrpróbát végezni minden terméknél, nehogy kellemetlenség érje a felhasználót. Ugyancsak érdemes tájékozódni, hogy az egyes termékek használhatók-e szemöldökfestéshez. Amennyiben a gyártó ezt nem javasolja, kísérletezni sem érdemes.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...