Saját KB bal
Saját KB jobb
Shutterstock |

A szakállas férfiakon több baktérium van, mint a kutyákon

Bocsánat, szakállas férfiak! Nem mi állítjuk ezt, hanem egy zürichi egyetem kutatói. A rossz hír az, hogy bizonyítékaik is vannak rá. Hát tényleg bocsi.

Nem is tudom,  mi bátorított fel ennek a hírnek a megosztására, hiszen az én környezetemben is sok szakállas férfi éldegél, mert ez ugye most elég divatos viselet. Kezdjük mindjárt a Tibivel (Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu alapítója), ne haragudj, de erről neked is tudnod kell ! Aztán ott van Tom Hardy, de neki inkább ne szóljunk…

Szóval, az egész úgy kezdődött, hogy ezen a bizonyos Hirslanden Klinikán a kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon higiéniás szempontból használhatják-e ugyanazt az MRI gépet embereken és kutyákon, vagy ha kutyákról szeretnének készíteni MRI felvételt, akkor egy erre külön fenntartott gépet kell használniuk.

Fogták magukat, és összehasonlították a humán-patogén (kórokozó) mikroorganizmusok kolóniaképző egységekben (CFU) lévő bakteriális terhelést 18 szakállas férfi és 30 szőrös kutya mintáiban.  Majd a kutatók összehasonlították a kutyák és az emberek által használt MRI szkenner bakteriális szennyeződésének mértékét két másik, kizárólag ember által használt MRI szkennerrel.

Hiszitek, vagy sem, kiderült, hogy az összes szakállas férfi értéke magas baktériumszámot mutatott, miközben 30 kutya közül csak 23 ért el hasonló értéket.  Sőt, az is kiderült, hogy a közösen használt MRI szkennereken alacsonyabb volt a baktériumok száma, mint az ember által használtakon.

Andreas Gutzeit, a kutatás vezetője elmondta a BBC-nek, hogy az eredmények alapján bizony  a kutyák bakteriológiai szempontból tisztábbak, mint a szakállas emberek.

Természetesen megszólaltak a szakállas férfiak is az ügyben, pontosabban az őket képviselő Keith Flett, aki a „Beard Liberation Front” (Szakáll Felszabadító Front, vagy valami ilyesmi) alapítója. Szerinte, ha az ember hajából vagy körméből vesznek mintát, az sem lenne jobb, mint amit a szakállon találtak. Kiállt a szakáll mellett, és nem hisz a kutatóknak.

 

Forrás: dailymail.co.uk
Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...