Saját KB bal
Saját KB jobb

Ízületi gyulladás – tünetek, terápia, tanácsok

Az ízületi gyulladás, más néven arthritis, az ízületek egyenetlen kopásának következménye, amely sajnos fájdalmas, az életminőséget jelentősen rontó betegség. Elsősorban az ízületek instabilitása okolható a kialakulásáért, amely vagy trauma (pl. csonttörés, húzódás, stb.) következménye, vagy pedig a csontszerkezet fejlődési rendellenessége áll a háttérben. Leegyszerűsítve: ha egy adott ízületet a kutyánk valamilyen okból nem megfelelően terhel, akkor az ízületi porc kopásnak indul. Ennek következménye az ízület fájdalmas gyulladása.

A közhiedelemmel ellentétben, nem csak az idős kutyákat érinti a betegség, bár a kor előrehaladtával nő a porckopás kialakulásának esélye, nem ez az egyetlen tényező ami befolyásolja. A genetikai okok,  az esetleges sérülések és az életmód is befolyásolja a betegség kialakulását. Az időben felismert arthritis kezelésésre szerencsére ma már számos lehetőség van. Éppen ezért fontos, hogy gazdiként tisztában legyünk a betegség tüneteivel, és gyanú esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz, hogy kedvencünk megfelelő terápia és életmód mellett továbbra is teljes életet élhessen – fájdalommentesen.

Az ízületi gyulladás tünetei:

 • merev mozgás
 • lefekvésnél és felkelésnél nehézség
 • lépcsőzés kerülése
 • merev, fájdalmas, esetleg bedagadt ízületek
 • ugrás kerülése (pl. autóból kiszállásnál)
 • csökkent állóképesség
 • agresszió más kutyák, esetleg emberek felé
 • vonakodik bizonyos testrészek érintése esetén
 • az ízületek merevsége a mozgás során csökken (“bemelegszik”)
 • általános rossz közérzet, mogorvaság
 • visszahúzódóvá válik, elfekszik egész nap

Ha a fenti tüneteket észleled, keresd fel az állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és a megfelelő kezelést javasolja majd.

Kezelési módok, alternatív terápiás módszerek

Arthritis esetén elsődleges a fájdalmat kiváltó gyulladás csökkentése, ezért a fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakorta szükségesek. Ezen kívül az állatorvos valószínűleg ízületvédő készítményt is javasol majd, amely hialuronsavat és glukózamin-szulfátot tartalmaz, ez segít helyreállítani az ízületek kopását. Egyéb ízületvédők szedésére is szükség lehet.

Az állatorvosok által javasolt gyógyszeres kezelés mellett a hidroterápia, a fizioterápia és az akupunktúrás kezelés szintén javíthatja a kutyánk közérzetét, míg a masszázs segítségével csökkenthetjük az izomzat más részeire nehezedő terhelés hatásait (kompenzációs fájdalmak).

Tanácsok gazdiknak

Először is, fontos, hogy az állatorvossal és az egyéb terápiát végző szakemberekkel összhangban valósítsuk meg a kutya kezelési tervét. Az ízületi gyulladás hosszú távon is jól karbantartható betegség, viszont fontos, hogy a gazdik betartsák az orvos utasításait.

Az alábbi tippek segíthetnek, hogy a kutyádnak könnyebb legyen együtt élnie a betegséggel, a napi tevékenységek kevesebb fájdalommal és diszkomforttal járjanak a számára.

Puha matrac: a memóriahabos matracokon kényelmesebben tud pihenni, mivel ezeken úgy tud elhelyezkedni, hogy a fájdalmas ízületekre kevesebb terhelés jusson.

Csúszásmentes padló: az ízületi gyulladásban szenvedő kutyáknak nehézséget okozhat a fa vagy fényes kerámia padlófelületeken a járás, irányváltás. Érdemes lehet letenni pár szőnyeket vagy csúszásgátlót a kutyus által is használt terekben.

Lépcső stop: a lépcsőzés terheli az ízületeket, és a fokok megmászása fájdalmat okozhat. Sok kutyus kerüli is az ilyen kihívásokat. Lehetőség szerint iktasd ki a lépcsőzést a kutyád életéből.

Testsúly: az elhízás sajnos egyáltalán nem tesz jót! A plusz súly extra terhelést jelent az amúgy is fájdalmas ízületeknek, ami fokozza a fájdalmat. Olvasd el súlycsökkentő tanácsainkat itt.

Táplálkozás: mint minden betegség esetén, a helyes táplálkozás segítheti a jobb közérzet elérését. Megfelelő étrendkiegészítőkkel, speciális tápokkal vagy gondosan összeállított étrenddel támogathatod a kezelést. Kérd ki az állatorvos és táplálkozási szakértő tanácsát.

Mit NE tegyél?

 • Ne próbáld meg otthon diagnosztizálni a kutyádat! Ha bármilyen betegségre gyanakszol, fordulj állatorvoshoz!
 • Ne próbáld meg otthon kezelni a kutyádat, ne térj el az állatorvos ajánlásától a saját szakálladra. Ha úgy érzed, ne a legjobb kezekben vagytok, bátran keress fel másik szakembert.
 • Ne vidd túlzásba a testmozgást, még akkor sem, ha látszólag a kutyád fájdalma elmúlik. A túlterhelés fokozhatja a gyulladást.
 • Viszont ne is hagyj fel a mozgással! (Hacsak az állatorvos kifejezetten nem rendeli úgy.) Az testmozgás fontos a kutya egészsége szempontjából, többek között az elhízás elkerülése végett is. A teljes tunyaság éppolyan rossz, mint a túlterhelés. Válassz olyan mozgásformákat, amelyek kevésbé terhelik az ízületeket és törekedj a fokozatosságra.
 • Ne adj a kutyádnak gyógyszert, étrendkiegészítőt vagy bármilyen gyógynövényes készítményt az állatorvos jóváhagyása nélkül.

Szerző: Szalay Adél
Forrás:https://www.thehappypuppers.com/2020/08/dos-donts-dog-arthritis.html
Képek: pexels.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...