Saját KB bal
Saját KB jobb

Delfinek holttestét sodorja a víz Mauritius partjaira az olajszennyezés után

Az olajjel szennyezett partszakaszon egymás után jelennek meg a parton halott delfinek, és láthatóan rossz kondícióban lévők.

Egy hónappal ezelőtt Mauritius partjaitól nem messze egy japán hajó zátonyra futott. A baleset következtében több tonna olaj ömlött az óceánba.  A MV Wkashio hajó balesete után azonnal tudták a környezetvédelmi aktivisták és kutatók, hogy hatalmas kárt fog okozni az olaj a tengeri élővilágban.  Azonban a valós pusztítással most kezdenek csak el szembesülni. . Eddig 14 halott delfint találtak a partokon a helyiek, és több olyat, akik a part mentén úszkálnak és láthatóan nincsenek jó kondícióban.  Mauritius környezetvédelmi minisztere, Sunil Dowarkasing  szerint ilyen tragédiával még nem találkoztak eddig, borzasztóan megvisel mindenkit, ami a delfinekkel történik. A látvány pedig a sokat látott helyieknek is sokkoló.

Fotó: Greenpeace Africa/FB
Ennél sokkal nagyobb lesz a veszteség

A partra kisodort holttesteken kívül több tetemet is találtak a nyílt vízen, amelyek egyértelműen az olajszennyezéssel kerültek kapcsolatba.  A hatóságok mindegyik állatot felboncolják, hogy megállapítsák a halál pontos okát és a felelősöket. Két dolog okozhatja a delfinek halálát. Vagy a kiömlő olaj maga mérgezte meg őket, vagy az elsüllyedt hajóból az óceánba ömlő egyéb mérgező anyag.

A baleset körülményei

A zátonyra futott japán áruszállító hajót napokig próbálták kiemelni a zátonyról és elvontatni.  Ez a művelet viszonylag sokáig tartott, mely idő alatt folyamatosan szivárgott üzemanyag az óceánba. Az olaj jelentős része a Mahebourg lagunába és a Mangrove mocsár területére, valamint egy másik kis szigetre került, ahol rengeteg védett és ritka madár él.  A hajó végül két részen elrepedt és egy darabaja az óceánba süllyedt.  Egyelőre vizsgálják a kapitány és a hajószemélyzet felelősségét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theanimalrescuesite.com FB/Greenpeace Africa

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...