Gabonamentes sütőtökös kutyakeksz – recept
Egy egyszerűen elkészíthető kutyakeksz receptre vágynál, ami ráadásul tökéletesen passzol a sütőtökös szezonhoz? Mutatjuk!
Ráadásul, ez a recept nem tartalmaz gabonaféléket, így gluténmentes is. Az összetevők között azonban számos egészséges dologra bukkanhatunk.
Miért egészséges a sütőtök? Ebből a cikkünkből kiderül: A sütőtök kimondottan egészséges a kutyáknak
A sütőtök mellett mindjárt itt van a tojás. Bár az embereknek szánt sütik szinte mindegyikében alapösszetevő, a kutyakekszekből valamiért kimarad. Pedig a tojás remek teljesértékű fehérjeforrás a kutyák számára, így ebben a sütőtökös kutyakekszben is a fehérje felé viszi el az arányt. A mogyoróvaj szintén magas fehérjetartalmú hozzávaló, és a tojással egyetemben a kutyák számára kívánatossá teszi a nasit.
Emellett fahéj, kurkuma és kókuszolaj is kell, melyek köztudottan superfood kategóriás élelmiszerek. A fahéj és a kurkuma remek gyulladáscsökkentők, ízületi gyulladás kezelésében hasznosak. A kókuszolaj pedig szép, egészséges bundát ígér. Ezért nem csak a sütőtökös volta miatt, de az őszi vedlés és az évszakváltással járó egyéb problémák miatt is aktuális ez a recept.
Ez a korábbi cikkünk is érdekelhet: Hogyan használható a kurkuma az idős kutyák egészségmegőrzésében?
Lássuk hát a hozzávalókat!
40 dkg sütőtökpüré – boltokban lehet már kapni, de a legegyszerűbb otthon elkészíteni. Itt található, hogyan: Sütőtökpüré: A maradék sütőtök kutyabarát felhasználása
12 dkg natúr, édesítetlen mogyoróvaj
12 dkg kókuszolaj (olvasztva)
4 bio tojás
20 dkg kókuszliszt
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt kurkuma
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ez egy elég nagy adag keksz lesz, körülbelül 40-50 darab, ha közepes szaggatóval dolgozunk, így lehet, hogy két tepsire is szükségünk lesz.
Egy nagy keverőtálban keverjük el a nedves hozzávalókat, azaz mindent, a kókuszliszt és a fűszerek kivételével. Ehhez a kókuszolajat olvasszuk fel, a mogyoróvajat pedig szobahőmérsékleten a legkönnyebb belekevereni. Ha homogén a sütőtökös massza, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, fokozatosan.
Egy elég puha tésztát kapunk, amivel ekkora mennyiségben nehéz dolgozni, ezért osszuk 2 – 4 részre, és úgy nyújtsuk ki. Érdemes lehet egy kevés kókuszliszttel dolgozni, hogy ne ragadjon annyira, de sütőpapír közé és tehetjük a tésztát, így nem ragad a sordófához vagy a deszkához.
Nyújtás után kilisztezett szaggatóval váguk ki a kekszeket, majd egyenként fektessük őket a sütőpapíros tepsire. Hagyjunk egy kevés helyet a kekszek között, nehogy sülés közben összeérjenek. Mehet is a sütőbe 45-55 percre. A sütők teljesítménye eltérhet, nézzünk rá 40 percnél. Akkor van kész, ha a kekszek teljesen szárazak, de nem pirulnak meg.