Saját KB bal
Saját KB jobb

Ha fogyókúra, akkor fehér hús – vajon tényleg ennyire egyszerű a képlet?

Ha kedvencünk felszedett pár dekát, netán kilót – az életminősége és az egészsége érdekében érdemes mielőbb fogyókúrába kezdenünk. Ehhez számos támpontot találunk táplálkozással kapcsolatos oldalakon, fórumokon. Gyakran találkozhatunk például azzal a tanáccsal, hogy ha a fogyás a cél, részesítsük előnyben a fehér húsokat. Pedig ez nem feltétlenül állja meg a helyét!

Először is, számos tévhit kering arról, hogy mi számít vörös és mi fehér húsnak. Erről, és a különféle húsok tápanyagtartalmáról és táplálkozásban betöltött helyéről korábbi cikkünkben olvashatsz:

Melyik hús vörös és melyik fehér?

A vörös és a fehér hús tápanyagösszetételét tekintve eltér egymástól, ezért a kiegyensúlyozott táplálás szempontjából érdemes a különféle húsfajtákat felváltva vagy kombinálva adni. Ezzel egyébként csökkenthető az egyoldalú táplálás következtében kialakuló intoleranciák esélye is.

A fogyókúra szempontjából is fontos a kiegyensúlyozottság. A kutyák egészséges fogyása lassú tempójú, de tartós. A táplálkozásnak és a mozgásnak egyaránt fontos szerepe van itt. Aranyszabály viszont, hogy a fogyás érdekében kalóriadeficitet kell elérnünk. Ez azt jelenti, hogy a bevitt kalóriának kevesebbnek kell lenni, mint az elégetettnek. Ezt kivitelezhetjük pusztán a mozgás növelésével is, de gyakorta a táplálék mennyiségének (pontosabban: kalóriatartalmának) csökkentésére is szükség van.

A kalóriatartalom csökkenthető egyszerűen, ha kisebb mennyiséget etetünk ugyanabból az ételből. De csökkenthetjük úgy is, hogy egyes kalóriadús összetevőket alacsonyabb kalóriatartalmúakra cserélünk. És ilyenkor szokták ajánlani, hogy vörös hús helyett adjunk fehér húst. Ez azonban nem minden esetben igaz. A hús kalóriatartalma nagyrészt a zsírosságától függ, hiszen a zsír a leginkább kalóriadús komponense a húsnak. Ezért nem feltétlenül a hús színe határozza meg, hogy „fogyókúrás” tételről van szó, inkább a zsírtartalma.

A bőrös csirke felsőcomb, ami fehér húsnak számít, például 190-220 kcal-t és 16 gramm fehérjét tartalmaz (100 g). Ezzel szemben a marha bélszín átlagosan 149 kcal-t, és 21,7 g fehérjét. Ebből is látszik, hogy a vörös hús – fehér hús képlet nem ennyire egyszerű. A húsok megválasztásánál célravezetőbb azok zsírtartalmát és kalóriatartalmát összevetni, és az alacsonyabb zsírtartalmú változatot választani, ha kutyánk fogyása a cél. A vörös húsok közül a zsírszegény marha húsok, az úgynevezett száraz húsok remek választás lehetnek, ahogy a vadhús és a strucc hús is. A csirkeaprólék, a csirkezúza, a pulykahús (zsírt eltávolítva) és a pulykaszárny (szintén bőr nélkül) szintén alacsony zsírtartalmú alternatívák.

A fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. A fogyókúra előtt és közben konzultáljunk állatorvosunkkal és tartsuk be az utasításait!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.exploratorium.edu/cooking/meat/INT-what-meat-color.html; https://ask.usda.gov/s/article/What-determines-the-color-of-meat; Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/woman-with-long-curly-hair-sitting-on-green-grass-with-dog-7210264/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...