Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Fogápoló falatok természetesen

A kutyák szája nap mint nap rengeteg baktériummal találkozik, hiszen nagyjából úgy használják a szájukat, mint mi a kezeinket. Sőt! A szájüregben felhalmozódó baktériumok pedig lepedékképződést, fogínygyulladást és rossz leheletet okoznak. A kutyák fogait ideális esetben érdemes naponta, de legalább hetente egyszer megmosni kutyafogkefével és -fogkrémmel. Emellett pedig érdemes hangsúlyt helyezni az egészséges táplálásra is – hiszen ez az egészség, és ezzel a szájüreg egészségének az alapja. Hasznos lehet még, ha különböző fogápoló falatokat és játékokat is bevetünk. Ezek mind segíthetnek a szájhigiénia, az egészség és a jó közérzet fenntartásában.

Az alábbiakban egy teljesen természetes összetevőkből készült fogápoló falat receptjét mutatjuk be. Olyan természetes antibakteriális összetevőket tartalmaz, mint a kurkuma vagy a petrezselyem. Alapja pedig a humán fogápolás területén is bizonyított kókuszolaj. A recept ráadásul rendkívül egyszerű, és a kutyák is élvezni fogják a fogápolás új módját.

Fontos tudni azonban, hogy ha a kutyánk nem szokott a kókuszolaj vagy más természetes olaj fogyasztásához, akkor először csak kis mennyiségben szoktassuk hozzá. Nagy mennyiségben ugyanis hasmenést okozhat. A kókuszolaj jót tesz a szőr és a bőr egészségének is, ezért remek étrendkiegészítő, de fontos a mérték. A kutyánk testtömegéhez, az állatorvossal vagy kutyadietetikussal egyeztetve határozzuk meg a mennyiséget.

 

fogápoló falat diy
A kókuszolaj számos kedvező élettani hatással rendelkezik
A fogápoló falat elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

240 ml kókuszolaj (216 gramm)

15 g apróra friss vágott petrezselyemzöld

7 g apróra vágott friss mentalevél

egy-két csipet őrölt kurkuma

szilikon jégkockatartó

Hogyan készül?

A fogápoló falatok elkészítéséhez a kókuszolajat olvaszd meg, majd add hozzá a petrezselyemzöldet és a mentát. Alaposan keverd el, majd töltsd ki a jégkockaformákba. A falatkák tetejét szórd meg egy kevés kurkumával. Tedd a jégkockatartót a mélyhűtőbe egy órára – és már készen is van!

A falatkákból mindig csak egyet vegyél ki, a többit tárold a mélyhűtőben. Így 3 hétig elállnak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: My Mountain Husky – YouTube. Kép: Photo by Dana Tentis from Pexels;

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...