Saját KB bal
Saját KB jobb

Sütőtökös kutyakeksz Halloween alkalmából

A Halloween az angolszász kultúrában a mai napig ünnepelt ősi kelta ünnep. Az írek hagyományos ünnepét az 1840-es években, ír bevándorlók honosították meg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol azóta származásra és vallásra való tekintet nélkül nagy népszerűségre tett szert. A kelta halálkultusz neves napja azóta inkább az ír népszokásokkal, hagyományokkal fűszerezett, vidám ünnepséggé vált. A gyerekek beöltöznek, rengeteg édességet esznek és a szomszédságot bejárva csokit kéregetnek. A töklámpás faragás és a jelmezes mulatságok ma már itthon is népszerűek. Emellett pedig a halloween-i ételeket és ijesztő desszerteket is sokan elkészítik.

Az alábbi kutyakeksz remek recept Halloween alkalmából, hiszen az egyszerű alapreceptből nagyobb mennyiséget is készíthetsz, így ajándékba is jut. Az alap süteményt a máz segítségével díszítheted ijesztő vagy cuki mintákkal. Használj denevér, csont, sütőtök vagy szellem formájú szaggatót a teljes Halloween élmény jegyében.

Hozzávalók

30 dkg teljes kiőrlésű liszt

2 nagy tojás

150 – 300 g sütőtökpüré

2 ek. mogyoróvaj

1/2 tk. só

1/2 tk. őrölt fahéj

A sütőtökpürét készítheted sült vagy párolt sütőtök felhasználásával. A szükséges mennyiség függ a sütőtök nedvességtartalmától. Részletekben adagold a tésztához, amíg jól nyújtható állagot kapsz.

Ha boltban vásárolsz mogyoróvajat, olvasd el az összetételt! Figyelj, hogy ne tartalmazzon hozzáadott növényi olajat, édesítőszert. Sótlan, pörkölt földimogyoróból otthon is elkészítheted: csak darálj le kb. 2 maréknyit kávédarálón (előtte tisztítsd meg a készüléket).

Elkészítés

halloween kutyakekszMelegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

Az összes hozzávalót keverd össze egy tálban, majd borítsd ki deszkára és nyújtsd ki kb. 1-1 1/2 centiméter vastagra.

Szaggasd ki a kis kekszeket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sül.

Díszítés

A Halloween tematika kedvéért az elkészült és kihűlt kekszeket díszítheted az alábbi egyszerű, joghurtos mázzal.

Keverj el egy csésze laktózmentes joghurtot vagy kókuszjoghurtot ugyanannyi keményítővel amíg teljesen sima állagot kapsz. Adj hozzá 1-2 ek. laktózmentes vagy növényi tejet, hogy a hagyományos cukros mázhoz hasonló állagot kapj.

Alternatívaként használhatsz laktózmentes krémsajtot. Ez nem fog megszilárdulni, de könnyű vele dolgozni és a legtöbb kutya nagyon is kedveli az ízét.

Az elkészült mázat kurkuma porral színezheted narancssárga színre, spirulina porral zöldre és egy kevés cékla lével pirosra vagy rózsaszínre. Használhatsz ételfestéket is, de figyelj, hogy olyan alapanyagokat használj, amelyeket a kutyák is biztonsággal fogyaszthatnak.


Forrás: All Recipes; The Canine Chef Cookbook;
Képek: pexels.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...