Gasztrokutya – Nyári „Buddha tál”
Az egészséges táplálkozás hívei bizonyára találkoztak már a Buddha-tál fogalmával, amely eredetileg a vegán konyhából származik. A kutyáknak szánt Buddha-tál ötlete alapvetően hasonló: a lényeg, hogy a tápanyagszükségletüknek megfelelő arányban válogassunk változatos, friss és szezonális összetevők közül, majd ezeket egy tálon szépen elrendezzük. Az így készülő menü rengeteg kreativitásra nyújt lehetőséget, hiszen a felhasználható hozzávalók száma szinte végtelen. Készíthetsz nyers tálat vagy főttet, de keverheted is az összetevőket.
A Buddha-tál összeállításánál alapvetően fontos, hogy tisztában legyünk a kutyánk tápanyag-igényével. Míg az emberi tálak általában nagyrészt nyers/párolt zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaznak, és minimális zsírt, addig a kutyák esetében a fehérje – zsír – szénhidrát – rost arány változik. Az ideális mennyiség függ az életkortól, az aktivitástól, az esetleges betegségektől (pl. csökkentett fehérje-diéta) és még számos tényezőtől. Ha rendszeresen otthon főzöl vagy nyersen eteted a kutyádat, akkor érdemes pontosan kiszámolni az egyes tápanyagcsoportokból bevitt kalória mennyiségét, ahogy a nyomelemekét és az ásványi anyagokét is. Ebben táplálkozási tanácsadó vagy az állatorvos lehet a segítségedre.
Az alábbi Buddha-tál egy példa arra, hogy milyen összetevőkből készíthetsz ízletes és tápláló menüt nyáron a kutyádnak. A Buddha-tálakkal alkalmanként feldobhatod az étkezéseket, hasznos vitaminokhoz és új élményekhez juttathatod kedvencedet.

Nyári Buddha-tál kutyáknak – Hozzávalók
(a mennyiségek körülbelül arányosak egy egészséges, felnőtt, közepes aktivitású, 20 kg-os kutya szükségleteinek)
1/2 csésze párolt rizs vagy kinoa
1 csirke comb (ha etetsz csontot, akkor azzal együtt, nyersen, egyébként csont nélkül, párolva)
1 tojás (ha bio, akkor héjjal együtt, egyébként pótold tojáshéjporral)
1/8 csésze csirke szív, máj vagy egyéb belsőség
1/4 csésze párolt zöldbab
Pár kocka párolt nyári tök vagy cukkini
Pár kocka görögdinnye, mag nélkül
1 tk. lazacolaj vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj
1 kk. darált lenmag
1 csipetnyi spirulina alga por
Elkészítés
A hozzávalókat falatnyi darabokban rendezd el egy tálban. A született food stylistokból biztosan előjön a kreativitás a sok színes alapanyag láttán, és mesés tálakat készítenek majd. Ne fogd vissza magad, a tálat díszítheted pár szem ehető gyümölccsel, szép levéllel vagy akár virággal – számos gyógynövény jótékony hatású a kutyáink számára is, és ilyenkor nyáron frissen, természetesen gyűjthetjük és fogyaszthatjuk őket. Persze nézz utána alaposan, mi ehető és mi nem, a nyári rétekről.
Azt javaslom, hogy lehetőleg ne keverd össze az alapanyagokat, hanem egymás mellé, kis kupacokba rendezd az egyes összetevőket. Nézd meg, mit kezd velük a kutyád: mit szagol meg először, mit kóstol meg, milyen sorrendben halad? Mi ízlik neki a legjobban, mi az, amit esetleg otthagy a tálon? Lehet, hogy hozzám hasonlóan, meglepődve tapasztalod, hogy nem a „tuti befutó” húsok és belsőségek fogynak el először! Ha látod, hogy valamit nagyon kedvel, azt alkalmazhatod jutalomként a későbbiekben.