Saját KB bal
Saját KB jobb

Aprópénzért árulnak bébi majmokat Balin

Egy fotós fedezte fel, hogy csupán 3,5 angol fontért árulnak bébi majmokat Bali egyik forgalmas turista negyedében.

A majmok elképesztően cuki lények, pláne a kicsik és azok közül is a bébik. De bármennyire is hasonlítanak ránk, bármennyire is látjuk az értelmet a szemükben és melengeti meg a szívünket a látványuk, ők bizony vadállatok, akik a dzsungelbe tartoznak saját fajtársaik, családjuk körébe. Nagyon szociális állatok, szoros kötelékben élnek családjukkal, függenek egymástól és a megfelelő fizikai és pszichikai fejlődésükhöz szükség van saját élőhelyükre. Sok vadállat szenved fogságban a turista látványosságok, cirkuszok és állatkertek miatt – vagyis az ember miatt.

Aprópénz egy életért

Tudjuk, hogy létezik a vadállat kereskedelem és a kereskedelmi célú befogás, vadászat, de amit Bali szigetén, Denpasar város piacán fedezett fel Luke Massey fotográfus, az sajnos rettenetesen szégyenletes.  A hosszú farkú makákó bébiket 3,8 angol fontért, nagyjából 1500 Ft-nak megfelelő összegért adják el a fekete piacon. Mindössze ennyire taksálják egy kis állat életét, aki az adásvétel után haláláig rabszolga lesz és fogságban fog tengődni. Félreértés ne essék, az állat szempontjából az sem lenne jobb, ha drágábban árulnák, sehogyan nem kellene őket árulni!  Ez az eset viszont kristálytisztán világít rá arra, hogy milyen értéktelen egy-egy ilyen kis állat élete a kereskedőknek, idomároknak, akik ezeket az állatokat addig idomítják, míg megtanulnak biciklizni, két lábon járni és a turistákat szórakoztatni. Ha közben túl nagyra sikerül egy ütés, vagy egy mutatvány sérüléssel végződik, semmi gond, mehet a föld alá szerencsétlen állat és jöhet a következő.

Bűnrészes turisták

Senkinek ne legyenek illúzió, bizony az is részese ennek a folyamatnak, aki tapsol a kisruhába öltöztetett cintányérozó majomnak, aki beáll fotózkodni a leszedált tigris mellé, aki elefánton lovagol és aki mindezekért pénzt ad. Éppolyan részese, mint aki 4 fontért elad és aki 4 fontért megvesz egy bébi majmot.

A jó szándék sem magyarázat a vételre

A fotós elmondása szerint sok turista háziállatnak vásárol kis majmot, mely szintén elfogadhatatlan, hiszen egy vadállatból soha nem lesz boldog házi kedvenc. Bármennyire pici és vicces és cuki, a vadonban van a helye fajtársai és családja között. Olyan vásárlók is vannak, akik azért adnak pénzt egy majomért, mert azt gondolják, hogy így megszabadítják a fogságból és legalább náluk nem kell láncon élnie.  Hiába vezérli jó szándék az ilyen tettet, sajnos ezzel is csak a piacot élénkítik és valójában nem segítenek a szóban forgó „árucikken”.

Készülj fel az ilyen helyzetekre ha ázsiai, vagy távol-keleti országba utazol nyaralni és soha ne fizess állatos szolgálatért, produkcióért.  Legyél tudatos turista.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thesun.uk, onegreenplanet.org

Fotó: shutterstock

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...