Saját KB bal
Saját KB jobb

Összefogás az elefántért, aki 24 éve él magányosan egy állatkertben

Himeko 1994 óta él Japánban, a Himeji állatkertben teljesen egyedül, rácsok mögött.

Ez a tény már önmagában is nagyon szomorú, de ha valaki egy kicsit is ismeri az elefántok természetes élőhelyét, szociális életüket és viselkedésüket, annak valószínűleg megszakad a szíve a hír hallatán.

Az elefántok ugyanis fantasztikusan intelligens és érzékeny állatok. Amellett, hogy fenséges óriásai a természetnek, örömöt és szenvedést is megélnek, nagyon szoros kötelékben élnek családtagjaikkal és a szülők gondosan nevelik, tanítják és óvják kicsinyeiket. Az elefántokat pedig általában kölyök korukban ejtik foglyul és hurcolják cirkuszokba, állatkertekbe, turistalátványosságnak. Borzasztó nagy törés ez az egész család számára, az egész falkát megtöri egy ilyen esemény. Az elefántok például elgyászolják halott családtagjaikat, napokig virrasztanak mellette.

Egyetlen állatot sem szabadna fogságban tartani, de az elefántokra ez különösen igaz. Szociális érzékenységükön és szoros kötelékeiken túl fizikai szükségleteiket és képtelenség kielégíteni egy állatkertben, hiszen ők a természetben akár 50 kilométert is megtesznek. A felfedezéshez és vándorláshoz pedig folyamatosan használják kiváló memóriájukat és kommunikációs képességeiket, melyre fogságban szintén nincs lehetőségük. Ezzel szemben viszont legtöbbször túl kicsi helyen élnek, kevés ingerrel, elveszítik érdeklődésüket és elkezdik produkálni a „zoochosis” tüneteit. Ez a szakkifejezés a fogságban élő állatok depressziós tüneteit jelenti, természetellenes viselkedés, monoton mozgások, öncsonkítás, apátia.

Himeko 24 éve él egyedül az állatkertben. Azokon a napokon, amikor az állatkert csordultig van emberekkel, folyamatosan a zoochosis jeleit mutatja, például a farkát  ketrecének falához csapkodja, így próbál megbirkózni az őt fojtogató stresszel.  Ha ez nem lenne elég szerencsétlen elefántnak, minden nap produkciókat kell bemutatnia a nagyérdeműnek, például térdre kell borulni, melyre kényszerítő eszközökkel „veszik rá” az idomárok. 

Himeko kiszabadításáért és mielőbbi rehabilitálásáért most egy petíciót indítottak japán állatvédők, melyet eddig már több mint 250 ezren írtak alá. Te lehetsz a következő, kattints IDE.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotók: elephantsinjapan.com

Forrás: thepetitionsite.com, elephantsinjapan.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...