Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tegyünk, ha kutyánk nem kap levegőt?

Sok gazdi érezné a szükségét, hogy mielőtt kutyatartóvá váljon, elsajátítson olyan alapvető életmentő és egyéb egészségügyi ismereteket, ami adott helyzetben segít akár kutyája életét is megmenteni. Az egyik ilyen, amit nagyon fontos lenne tudni, hogy mit tegyünk, ha kutyánk fuldokolni kezd. Néha egy percen múlhat, hogy ne történjen tragédia: addig is, amíg eljutunk az állatorvoshoz, érdemes tenni is valamit.

Ahhoz, hogy valóban segíthessünk, akármilyen nehéz is, mindenképp maradjunk nyugodtak és összeszedettek. Ahelyett, hogy átadnánk magunkat a totális pániknak, inkább cselekedjünk! Mindenki hallott már a Heimlich manőverről, ez kutyáinknál is alkalmazható módszer, hogy légcsövüket átjárhatóvá tegyük, ha valami elzárja a levegő útját.

Természetesen, mivel a legtöbb gazdi nem képzett állatorvos, így egyidőben a cselekvéssel érdemes azonnal hívni az állatorvost, és a Heimlich manőverhez már csak akkor forduljunk, ha kedvencünk öntudatlan.

1. Hátsó lábait megemelve tartsuk fejjel lefelé kutyánkat, mint egy talicskát.

2. Kezünkkel nyúljunk be a kutya szájába és mozgassuk ujjunkat egyik oldalától a másikig, hátha ki tudjuk mozdítani a megakadt tárgyat – ezt a módszert csakis abban az esetben szabad alkalmazni, ha a szájába nézve szabad szemmel látjuk a tárgyat, amely elzárja a levegő útját. Bizonyos fajták ösztönösen összezárják az állkapcsukat, ha stresszfaktor éri őket, így figyelni kell, ha a szájukba nyúlunk, illetve ismernünk kell saját kedvencünk reakcióit erre a mozdulatra. Ezért állatorvosok figyelmeztetnek: inkább öntudatlan állapotban alkalmazzuk.

3. Préseljük össze kutyánk hasát úgy, hogy öklünkkel fölfelé nyomjuk!

4. Egy hirtelen ütés a kutya két lapockája közé hatásos lehet.

Nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az egyszerű köhögést a fuldoklástól. Lényeges különbség a kettő között, hogy kutyánk, miközben köhög, képes levegőt venni.

 

(kutyabarát.hu)

Forrás:independent

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...