Saját KB bal
Saját KB jobb

Állatkertet örökölt a milliomos állatvédő, átalakítja menhellyé

Damian Aspinall állatkert ellenes aktivista, állatvédő és az apja által alapított Howletts Állatkert egyetlen örököse.

Az állatvédő Damian egy olyan vállalkozást örökölt, mely állatok fogságából profitál – nem is akárhogy.  A csavar a történetben azonban az, hogy Damian saját maga hívja fel az emberek figyelmét az állatkertek bojkottjára, kéri a szülőket, hogy ne hordják gyermekeiket állatkertbe.  Az örökölt állatkertet azonban nem zárja be, hanem folyamatos, hosszú távú tervezéssel és munkával átalakítja vadállat menhellyé és parkká.

Egyre több támadás éri az állatkerteket

Az elmúlt években az állatos cirkuszok mellett sok támadás éri az állatkerteket is.  Egyre többen gondolják úgy, hogy az embernek nincs joga a világ minden tájáról egy helyre hurcolni az állatokat, megfosztva ezzel természetes élőhelyüktől, szabadságuktól, végső soron az életüktől. Mindezt azért, hogy az ember közelről láthasson olyan vadállatokat, melyekkel normális esetben soha nem találkozna, természetesen profitorientált vállalkozásokon keresztül. Sokan érvelnek amellett, hogy az állatkertek fajfenntartási programjai fontosak, ezzel szemben a fogságban történő szaporítás sokszor alakul sikertelenül és azt sem szabad elfelejteni, hogy egy újszülött állat tömegével vonzza a látogatókat, mely az állatkertnek kiemelkedő profitot jelent.

A milliomos már bizonyított

Aspinall már bebizonyította, hogy komolyan gondolja az állatkertek bojkottját és bár saját bevételeit csökkenti drasztikusan az intézkedés, mégsem hajlandó állatkertet üzemeltetni.  Az állatvédő nemcsak átalakítja az állatkertet, de sok állatot vissza is juttatott már Afrikába, többek között orrszarvúakat, gorillákat és leopárdokat.  Mindezek mellett pedig szerinte a legfontosabb dolog, amit széles körben próbál hangsúlyozni, hogy a szülők ne vigyék a gyerekeket állatkertbe, ne legyen természetes egy gyerek számára a fogságban élő állatok hamis látványa, mert így jó eséllyel nem fogják tisztelni és védeni a vadon élő állatokat. Aspinall szerint az európai állatkertekre költött pénz sokkal hasznosabb helyen lenne az afrikai orvvadászat elleni küzdelemben.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

 

Forrás: onegreenplanet.org
Cover: lolwot.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...