Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy zürichi állatkertben lelőttek egy krokodilt, aki gondozója kezébe harapott

Egy kritikusan veszélyeztetett fajvédelmi státuszú hím mindoro-krokodil a szekcióját takarító nő kezébe harapott bele és nem engedte el percekig.

Az incidens hétfőn történt egy zürichi állatkertben, amikor a gondozó hölgy takarítás közben megpróbálta kiemelni helyéről az állatot, aki beleharapott a kezébe és hosszú percekig nem engedte el.  Miután nem tudták kiszabadítani a nőt a krokodil fogásából, a kilövés mellett döntöttek. A mindoro-krokodil 1,5 méter hosszú és 15 kilogramm súlyú volt, így a mozgatása nem okozott gondot a személyzetnek, egészen a hétfői incidensig.

Az elpusztult krokodil különösen veszélyeztetett faj, a Fülöp-szigeteki Mindanao-n és környékén honos állat. Élőhelyük drasztikus pusztulása miatt csupán 250 egyed maradt fent belőlük. Az állatkert igazgatója szerint a hím krokodil nem jött ki jól nőstény párjával, így nem biztos, hogy pótolni fogják a krokodilt.

Nem számoltak be emberi gondatlanságról

A hivatalos álláspont szerint a veszélyeztetett fajok egy-egy példányát az állatkertek fajmegőrzési és edukációs célokból tartják és ügyelnek rá, hogy élőhelyükhöz nagyon hasonló körülményeket teremtsenek számukra. A zürichi állatkertben feltehetően a nem megfelelő gondozás miatt esett áldozatul az embernek egy újabb kivételesen ritka állatfaj, mert nagy valószínűség szerint a takarítás, állatorvosi ellátás során zsilipezéssel vagy más biztonsági intézkedéssel kell megközelíteni az állatot. Mindez azonban csak felételezés, az állatkert emberi mulasztásról nem számolt be.

Fajmegőrzési program és ami mögötte van

A világon sok állatkert vesz részt szaporítási és fajmentési programban. Nagyon jól hangzik mindez és bizonyára nemes szándék vezérli, de ne feledjük el, hogy az állatkertek számára minden állat egy árucikké válik, amint bekerül a rácsok mögé. Egy sikeres párosodást követően az  újszülött állat minden esetben megdobja a látogatószámot, tehát a profit is növekszik. A rácsok mögé dugott állatok viselkedése azonban természetes élőhelyük, környezetük elvesztésével szintén természetellenessé válik. Fizikálisan és mentálisan egyaránt károsodnak, sérülnek hiszen életüket a rácsok mögött elsősorban az emberek okozta stressz és az ingerszegény környezet okozta unalom határozza meg.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: www.news.com.au, FB/Delfinmosoly.DolphinSmile
Cover: wikipedia

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...