Február 1 – A galgók tragikus világnapja

Sokan sosem hallottak róla, de Spanyolországban sajnos nem csak bikavér folyik: az „agár holokauszt” név sem sok jót ígér. A február 1-i vadászidény végeztével a kiöregedett, vagy egyszerűen már nem kellő spanyol agarak (Galgo Español) tartása felesleges pénzkiadást jelent: a vadászok évente mintegy 50 ezer egyedet mészárolnak le válogatott módokon. 

Körülbelül 170 ezer spanyol vadász tart összesen 490 ezer galgót és podencot (ibizai kopó) embertelen körülmények között. Jobbára kenyéren és vízen tengődnek szaporító telepeken, míg elég nagyok nem lesznek a vadászathoz vagy a versenyekhez. Ha közben elpusztulnak, nem számít, van másik, a spanyol vadászoknak számára ők értéktelenek, tárgyként kezelik őket.

Évente hozzávetőlegesen 50.000 galgo-tól szabadulnak meg különböző válogatott, brutális módszerekkel, amiket jóérzésű ember el sem tud képzelni – így mi sem részletezzük.

„A Spanyol állam nagyon régóta szemet huny e fölött a rettenetes tradíció fölött, és semmilyen következménnyel nem járnak ezek a borzalmak. Az amúgy is túlterhelt menhelyek ilyenkor minden erejüket bevetve küzdenek a galgókért, vállvetve külföldi és helyi szervezetekkel” – avat be minket a szomorú részletekbe Nagy Henni, a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány Agár Fajtamentésének vezetője. A nemzetközi összefogásban Magyarország is aktívan részt vállal.

„Ezek a csodálatos, törékeny kutyák semmit sem tudnak tenni az ellen, amit velük művelnek, hisz természetükből adódóan nem szállnak szembe kínzójukkal. Így csak a jóérzésű embereken múlik az életük, akik megtalálják őket csonttá fogyva, megkínozva az útszélén. Ezt megelégelve minden évben több ország tagjai felvonulást tartanak, hogy felhívják a figyelmet erre a borzasztó tradícióra. Idén Magyarországon is szeretnének hangot adni azok helyett, akik néma, ártatlan elszenvedői az emberi kapzsiságnak és gonoszságnak.”

A békés demonstráció február 1-én lesz 18:00-kor, Budapesten az Eötvös utcában (1067).

A tüntetést a Magyar galgó mentő csapat szervezi (Hungary Galgo Rescue Team), egy civil csapat, akik szeretnék néhány ilyen kis csoda kutya életét megmenteni, azzal, hogy segítenek Magyarországra hozni őket és új otthont keresni nekik.

A ma esti eseményről bővebben itt olvashattok. A galgók kegyetlen lemészárlása elleni petíciót pedig itt tudjátok aláírni.


A fotót Eszter készítette tavaly február elsején, a spanyol agarakért rendezett németországi kölni szimpátiatüntetésen

 

 


(kutyabarát.hu)

Forrás: szentferenc.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...