Saját KB bal
Saját KB jobb

II. Erzsébet királynő nem visel többé szőrmét

A királynő sokszor hordott bundákat és szőrmével díszített ruhákat.

A zord angol téli időjárás miatt láthattuk már földig érő szőrmebundában is, melynek évtizedekre visszanyúló hagyománya van a királynői gardrób kialakításában. A szőrmének mindig szerepe volt az uralkodók ruhatárában, a mai napig előszeretettel használják kabátnak vagy díszítésnek.  II. Erzsébet királynő azonban szakít a hagyományokkal és döntésével azt üzeni az egész világnak: az idők bizony változnak. Az embereknek nincs joguk kizsákmányolni az állatokat a szőrméjükért, azért hogy szórakoztassanak bennünket vagy éppen csodálhassuk őket bezárva egy állatkertbe, természetes élőhelyükről elszakítva.

Szakít a hagyományokkal

Angela Kelly, a királynő régi tanácsadója, varrónője és gardróbjának felelőse egy Vogue-nak adott interjúban fejtette ki, hogy a királynő ruhatárába 2019-től csak és kizárólag műszőrmét használnak, legyen szó bármilyen eseményről vagy ruházatról. Az is kiderült azonban a riportból, hogy a már meglévő szőrméket a királynő továbbra is használni, viselni fogja.

A királynő ezzel a lépésével támogatja a brit állatvédőket is, akik a szőrmekereskedelem teljes betiltását akarják elérni Angliában. Ugyanez a szervezet sokszor kritizálta már a királynő szőrmeviselési szokásait, gyakran érveltek azzal, hogy a legnagyobb divatházak már nem dolgoznak szőrmével és követni kellene az ő példájukat. Többek között a Prada, Coach, Gucci, Michael Kors, Jimmy Choo, Donatella Versace, Donna Karen, Stella McCartney, Tommy Hilfiger, Girogio Armani, Ralph Lauren, Vivienne Westwood és Hugo Boss mondtak már nemet a szőrmére.

Hazai helyzet

Hazánkban idén nyáron került reflektorfénybe a Magyar Szőrmeellenes Liga jóvoltából, hogy nálunk, Magyarországon működik a világ egyik legnagyobb csincsilla prémfeldolgozó üzeme, Komáromban. A Liga és lelkes állatvédők tüntetéseket is szerveztek a gyár beszüntetéséért, az állatokkal való etikusabb bánásmódért.

A szőrme legnagyobb megrendelői még mindig a divatipar szereplői között keresendők, így a kereslet-kínálat elvére alapozva kijelenthetjük, hogy amíg a szőrme viselése bizonyos körökben sikknek számít és busás összegeket fizetnek ki érte, addig sajnos a prémfeldolgozó üzemek is maradnak, és tovább gyilkolják az állatokat üzemi körülmények között.

Az irány viszont mára egyértelműen megváltozott és elmondhatjuk, hogy ma már a legnagyobb tervezők és divatházak köreiben is inkább ciki és szégyenteljes a szőrme használata és viselése, mint divatos.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Fotó: Getty Images

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...