Téli korlátozások a Tátrában

Ha kutyás kirándulást terveztek a Tátrába, ezekre a korlátozásokra érdemes odafigyelni!

A Tátra szlovákiai oldala kutyás kalandorok körében is népszerű úticél, köszönhetően annak, hogy északi szomszédaink, a lengyel nemzeti parkokkal ellentétbe szeretettel látják a négylábú turistákat is. Bár a magasabban fekvő régiók felfedezése sokszor komoly felkészültséget és tapasztalatot igényel, a számos turistaút és a kilátópontok, látványosságok megközelítését megkönnyítő felvonók révén szinte mindenki találhat a Tátrában számára megfelelő kiránduló- vagy túracélt.

“2019. november 1-től június 14-ig ismét szezonális zárlatot vezetnek be a Tátrában. A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 km. jelzett turistautat érint – elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be.” – írja a magas-tatra.info.

A nyári kirándulószezon után a természetvédelmi védelem alatt álló területen élő növény- és állatvilágnak szüksége van a pihenésre. Hamarosan kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig téli álmukra készülnek, tavasszal pedig a zergegidák és az ébredező mormoták zavartalan nyugalma a cél.

A természetvédelem mellett az emberek biztonsága is fontos szempont. Ne feledjük, a Tátra magashegység, ezért jóval több veszélyt tartogat, mint hazánk középhegységi terepei. Sajnos időről-időre kapunk hírt arról, hogy képzett és felkészült túrázók szenvednek baleseteket itt. A lezárások nagyrészt a Magas-Tátrát érintik, de indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális helyzetről illetve az időjárásról. A teljes listát ITT találjátok.

A jelenleg életben lévők közül a talán legtöbbeket érintő korlátozás, hogy november 13-ig nem közlekedik a sikló Ótátrafüred és Tarajka között, illetve lezárták a piros jelzésű turistautat a Palánkosi-völgyben a Palánkosi tisztásig. Jó hír azonban, hogy novembertől újra üzemel a felvonó, amellyel könnyeben juthatunk fel a  Lombkorona ösvényre.

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Forrás: Turista Magazin, magas-tatra.info. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...