Saját KB bal
Saját KB jobb

II. Erzsébet Királynő legendás kutyái

Biztosan minden kutyás szíve megdobbant, amikor a 2012-es londoni olimpiai játékok záróünnepségén Daniel Craig (James Bond szerepében) Erzsébet királynőért ment a Buckingham Palotába, és a Királynő három corgija szaladt le a palota lépcsőjén, hogy az uralkodóval tarthassanak.

Nem véletlenül kaptak szerepet a kutyák is a bejátszásban, hiszen Erzsébet királynő Pembroke Welsh Corgi-jai éppoly ikonikussá nőtték ki magukat az évtizedek során, mint az uralkodó csinos pasztellszínű kalapjai. Bár a királyi falkában szép számmal akadtak Cocker Spánielek, dorgik (tacskó és corgi keresztezéséből született kutyák) és más vadászkutyák is, a Királynő szeretete a Welsh Corgi Pembroke fajta iránt töretlen maradt évtizedeken át. Sokszor jelent meg eseményeken, jeles alkalmakon is a corgikkal, így fonódott össze a köztudatban II. Erzsébet személye és a Pembroke Welsh Corgi.

kutyabarát kutyabarat

Erzsébet hercegnő 18 éves korában kapta első saját Welsh Corgi Pembroke-ját, Susant, aki később még nászútjára is elkísérte. II. Erzsébet 1952-es trónralépésétől napjainkig 30 Welsh Corgi Pembroke gazdája volt, akik mind Susan leszármazottai voltak. A legutolsó királyi corgi, Whisper 2018-ban pusztult el. Jelenleg Erzsébet királynő két dorgival osztja meg életét. Az uralkodó azt nyilatkozta, hogy nem szeretné, hogy esetlegesen bekövetkező halálakor fiatal kutyákat kelljen hátrahagynia, ezért felhagyott a tenyésztéssel.

kutyabarat kutyabarát

A Buckingham Palotában a királyi corgik és a többi kutya mindig is szigorú rend szerint élt. Meghatározott napirendjük van és mindegyikük a saját fonott kosarában alszik, és saját tálkájából kap enni. A kutyák menüjét, amely gyakran tartalmaz nyúl- és marhahúst, barnamártással szervírozva, külön séf készíti. A nassolás nem megengedett, az asztalnál kunyerálás pedig bizonyára felségsértésnek számít.  A királyi corgik csak különleges alkalmakkor kaptak jutalomfalatot, II. Erzsébet például minden karácsonykor saját maga töltötte meg a kutyái zoknijait finomságokkal.

kutyabarat kutyabarát

II. Erzsébet királynő és corgijai világszerte ismertek. Számos szobor és festmény és egyéb műalkotás örökítette meg a királyi corgikat, még a királynő arany jubileumára kiadott emlékérmén is egy corgi társaságában látható II. Erzsébet. Hamarosan pedig a mozikban is láthatjuk majd a The Queen’s Corgi című animációs filmet, amely egy képzeletbeli királyi corgi kalandjait mutatja be az alvilágban.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, The Independent
Képek:peolpe.co.uk; dailymail.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...