Saját KB bal
Saját KB jobb

Magyar szál is felmerült az illegális kutyakölyök-kereskedelemben

A bulldog kölykök néhány nap után meghaltak - írta közösségi oldalán az Állatmentő Sereg. A hír szerint egy online hirdetés kapcsán bukkantak rá az olasz hatóságok az illegális kutyakereskedők tevékenységére Torinó és Asti tartomány területén. Az állatoknak nem volt semmi dokumentuma és mikrochippel sem voltak ellátva.

A kutyák szinte azonnal meghaltak, miután átadták őket az új tulajdonosoknak. Ezeket a gyanús haláleseteket és az állatokhoz tartozó hamis dokumentumokat, a Torino és az Asti területi rendőrsége vizsgálta, melyet a Torino Környezetvédelmi, Élelmiszeripari és Erdészeti Hatóság vizsgálati egysége koordinált. A francia bulldog kiskutyák kereskedelme egész Kelet-Európára kiterjedt – írja az Állatmentő Sereg.

A vizsgálat megindításához, amely hat magyar állampolgár letartóztatásához vezetett, egy olyan kiskutya tulajdonosa „járult hozzá”, akinél az állat, családba érkezését követő napon elpusztult, szörnyű szenvedések közepette. A tulajdonos elmondta a hatóságoknak, hogy nagyjából 600 euróért vásárolta meg a kutyát az interneten, amiért a tulajdonos nem akarta kompenzálni. Az állatnak nem volt mikrochipje és a gazdának átadott összes dokumentum hamisítvány volt az állatorvosok nevével és bélyegzőivel együtt. A hatóságok más hasonló eseteket is fel fedeztek Torinóban, Calusóban és Mombercelliben, Asti tartományban.

Az üggyel kapcsolatban sikerült azonosítani hat embert. A kiskutyákat az anyjuktól születésük után rövid időn belül választották el, majd Kelet-Európából szállították kisteherautókkal és autókkal víz és élelem nélkül. Nemsokan élték túl az utat. Az egyik ellenőrzés során a hatóságok 12 kölyköt találtak, amelyekért Szlovéniában és Magyarországon mindössze 50 eurót fizettek a tenyésztőknek, hogy Olaszországban 12-szeres áron értékesítsék őket. A Torinói ügyészség egyik gyanúsítottját már elítélték Magyarországon az állat bántalmazás miatt: a magyar hatóságok egy ellenőrzés során, 19 kiskutyát találtak egy autóban elrejtve. Három közülük a szállítás miatt meghalt. A hamis kísérő okmányokat azért hozták létre, hogy a potenciális vásárlók számára biztosítsák azt a látszatot, mely igazolja a kiskutyák és azok szüleinek származását.”

Az Állatmentő Sereg Facebook oldalán közölte: „kicsivel több, mint egy éve 19 kutyus miatt kaptuk Lentiről a riasztást és az állatvédelmi szervezetek összefogásának köszönhetően sikerült elhelyezni a kicsiket. Mint a cikk is írja, több kutyus az állatorvosi ellátás ellenére sajnos meghalt.”

Forrás: Állatmentő Sereg

Cikk és indexkép forrása: www.torino.republica.it

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...