Saját KB bal
Saját KB jobb

Magyar állatorvost ítéltek el kutyacsempészésért és illegális kereskedelemért Angliában

Tőlünk hangos a kutyás sajtó: elítéltek egy magyar állatorvost, aki számos szabályt és törvényt megszegve illegálisan csempészett és árult kutyákat az Egyesült Királyság területén. Hamis papírokkal érkeztek az országba a kölykök, a koruk sem felelt meg a megengedettnek.

 

Az 58 éves Molnár Viktort idén bűnösnek találták 5 miniatűr „teáscsésze” tacskó kölyök illegális behozatalában és illegális kisállatkereskedés működtetésében otthonában, Prestwich-ben.

Az ügyet azok után sikerült felgöngyölíteni, miután egy visszavonult tanár, Mary McFarlane elutazott Prestwich-be, és 700 fontért (245,000 forint) vásárolt egy kölyökkutyát a magyar doktortól, akit Janet-nek nevezett el. A kutya azonban már az úton betegség jeleit mutatta, így a hölgy felhívta Molnárt, hogy kérjen egy másolatot a kutya útleveléről. Azonnal állatorvoshoz vitte, ahol kiderült, hogy a kölyök kora mindössze 8-12 hét közé tehető, sokkal fiatalabb, mint az oltási könyvön szereplő életkor, így biztos, hogy sokkal fiatalabb annál, hogy legálisan kerülhetett volna az országba.

Az oltási könyvön nem szerepelt sem a veszettség elleni oltás sorszáma, sem a kötelező féregtelenítés, így felvették a kapcsolatot a Renfrewshire Tanáccsal és a kölyköt karanténba helyezték.

Az információkat és a dokumentumokat továbbították a helyi szervnek, akik meglátogatták Molnárt az otthonában még 2016-ban. Sandra Coombes, az állatjóléti felügyelő négy felnőtt kutyát valamint öt miniatűr tacskó kölyköt talált a lakásban. A felügyelő kiderítette, hogy a kölykök előző éjjel teherautóval, magyar útlevelekkel érkeztek, Molnár online fizette az útjukat.

Combes felügyelő szakvéleményt kért egy közeli állatorvostól, aki visszaigazolta, hogy a kölykök inkább vannak 12 hetes kor alatt, de mindenképp nagyon messze vannak az útlevélben szereplő 17 hetes kortól. Mivel túl fiatalok voltak a vakcinázáshoz, így nagy valószínűséggel illegálisan kerültek az országba. Ezeket a kölyköket is karanténba helyezték.

A március 7-én összeülő bíróság Molnár Viktort bűnösnek találta a vakcinálásra vonatkozó törvény, az állatjóléti törvény és a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó törvény megszegéséért valamint abban, hogy engedélyek nélkül működtetett kisállat kereskedést otthonában.

Molnárt, aki most Kent-ben él, 270 óra közmunkára ítélték, valamint 10 évre eltiltották mindenfajta kereskedés üzemeltetésétől. Összesen 2,686 font (940,000 forint) kártérítést is fizetnie kell Mrs. McFarlane-nek, hogy fedezni tudja a karantén és az egyéb kiadásának költségeit, valamint a 2,500 fontos (875,000 forint) perköltséget is állnia kell.

Molnárt emellett regisztrálták az Állatorvosok Királyi Kollégiumánál, amellyel kapcsolatba kellene lépnie, ha folytatni szeretné állatorvosi praxisát.

Angela Lomax, a kereskedési szabványok és engedélyezések vezetője szerint – a fiatal kölyköket soha nem szabad nagy távolságokon keresztül szállítani az Egyesült Királyságba, bár a túl fiatal és a nem vakcinázott kölykök továbbra is folyamatosan érkeznek illegálisan külföldről – gyakran szörnyű körülmények között – majd online hirdetéseken keresztül fogják értékesíteni a közönség gyanútlan tagjai számára. –

 

Sajnos nem ez az első eset, hogy a világsajtó magyar csempészeket, illegális kereskedőket is érintő ügyekről számol be:

Magyar szaporítókról, csempészekről és piacról számol be a külföldi sajtó

22 eladásra szánt francia bulldogot összezsúfolva próbáltak kivinni az országból egy személyautóban

Kutyacsempészet – láss mögé és értsd meg, miért ne ajándékozz állatot

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: aboutmanchester

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...