Saját KB bal
Saját KB jobb

22 kölyökkutya halálát okozta az illegális kereskedő – vajon milyen büntetést kap érte

Az összes kölyökkutya egy hónapon belül elpusztult a nagykanizsai menhelyen, akiket egy olasz férfi próbált kivinni Magyarországról még 2017 novemberében. A 22 uszkár között több még csak négy hetes volt, a koruk, a szállítás körülményei és parvo vírusfertőzés miatt egyik sem élte túl. Vádat emeltek a férfi ellen, de joggal kérdezzük: minek?

 

A Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője, Jánky Judit közlése szerint az olasz férfinak hivatalos munkahelye nem volt, szabadidejében állattenyésztéssel foglalkozott, amit kutyások, egymás közt nevezzünk nyugodtan szaporításnak.

Tavaly novemberben döntött úgy, hogy Magyarországról illegálisan Olaszországba szállított kölyökkutyák értékesítéséből szerez jövedelmet. Egy ismerőse baráti alapon vállalta, hogy Opel Corsájával segít a kölyökkutyák Magyarországról Olaszországba történő szállításában. 
 

A férfi Budapesten, Monoron és Kecskeméten összesen 22 uszkár kölyökkutyát vásárolt – mindegyiküket egytől egyik szintén szaporítótól, ugyanis minőségi tenyésztő soha nem adna el ilyen ellenőrizetlen körülmények közé kutyákat. Az ebek közül hat mindössze négyhetes lehetett, őket az anyaállattól jogszabálysértő módon, idő előtt választották el.

A vádlott nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állategészségügyi dokumentumokról, a szükséges egyedi azonosító jelzés elhelyezéséről, valamint oltásokról sem. A kölyökkutyákat barátja járművének utasterében és csomagtartójában, dobozokban helyezte el, de mielőtt Magyarországról Szlovéniába értek volna, az M70-es autóúton ellenőrzésre állították meg az autót.

Az állatcsempész az Olaszországig tartó, legalább 11 órás úton a kiskutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, a járműben a levegőcseréről nem gondoskodott, az összezsúfolt ebeknek nem volt elég férőhelyük, számukra az utazás hatalmas stresszel és gyötrelemmel járt.

A férfi lebukása után a kölyökkutyákat a nagykanizsai állatmenhelyre vitték, de – a szállítás körülményeire és az emiatt szerzett parvovírus-fertőzésre visszavezethetően – elkülönítésük és orvosi kezelésük ellenére egy hónapon belül mind a 22 eb elpusztult.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz férfi ellen. Mindenképp beszámolunk a bírói döntésről, de reménykedni már valamiért egyáltalán nem reménykedünk. Miért nem? Ezekért. És ez mind idén történt:

97 kutyakölyökből álló, papírok és chip nélküli szállítmányt fogtak Karcagnál

Megtörtént az első vádemelés az először elfogott olasz csempész ügyében – 7 kutya elpusztult

Ismét kutyacsempészeket fogtak, ismét Zalában, ismét Olaszország volt a cél

19 kutyát zsúfoltak össze egy olasz autóban, hogy papírok és oltások nélkül kivigyék őket az országból

Magyar állatorvost ítéltek el kutyacsempészésért és illegális kereskedelemért Angliában

Kutyacsempészet – láss mögé és értsd meg, miért ne ajándékozz állatot

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MTI
A fotók illusztrációk

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...