Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ray Hennessy on Unsplash

Az ukrajnai háború megváltoztatta a veszélyeztetett sasfajok vándorlását

Az Ukrajnában dúló háború nemcsak az emberekre, hanem a vadon élő állatokra is jelentős hatást gyakorolt.

Egy új tanulmány szerint a háborús konfliktus megváltoztatta fekete sasok (Clanga clanga) vándorlási útvonalát, ami komoly következményekkel járhat a faj fennmaradására nézve. A kutatás során 19 jeladóval felszerelt fekete sast követtek nyomon 2022 tavaszán. A madarak szokásos útvonalukról eltérve kerülték a háborús zónákat, ami több energiát emésztett fel, és késleltette a fészkelési időszakot. Ez hosszú távon negatívan befolyásolhatja a faj szaporodási sikerét, mivel a későbbi érkezés csökkentheti a fiókák túlélési esélyeit.

A kutatás részletei

A kutatás szerint a sasok átlagosan 50 mérfölddel többet repültek, és kevesebb megállót tartottak Ukrajnában. A hímek 181 órát, a nőstények pedig 246 órát töltöttek az út során, ami jelentős növekedés az előző évekhez képest. Ez a késés veszélyeztetheti a faj fennmaradását, különösen a már most is csökkenő populációk esetében. A kutatók megfigyelték, hogy a sasok kerülték a frontvonalakat, a bombázott területeket és a magas emberi aktivitással járó régiókat.

Dr. Charlie Russell, a tanulmány vezető szerzője szerint a háború és más emberi tevékenységek jelentős hatással lehetnek a vadon élő állatokra. A zajszennyezés, a fények és a közvetlen veszélyek mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a madarak vándorlását. A tanulmány rámutat arra is, hogy a háborús konfliktusok nemcsak közvetlenül, hanem közvetetten is károsítják a környezetet és az élővilágot.

További következmények

A későbbi érkezés és a hosszabb vándorlási útvonalak miatt a sasoknak kevesebb idejük marad a fészkelésre és a fiókanevelésre, ami további stresszt és veszteségeket okoz a populációkban. Emellett a háború által érintett területeken élő más állatfajok is hasonló kihívásokkal szembesülnek, ami az ökoszisztémák egészének destabilizációját eredményezheti.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...