Saját KB bal
Saját KB jobb

Az érem két oldala: kutyák és a mentális egészség

Egyre több cikk és kutatás szól arról, hogy az állatok jót tesznek a mentális egészségnek. Ugyanakkor, az erre vonatkozó bizonyítékok azért nem teljesen egyértelműek.

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért van a háziállatoknak pozitív hatása a mentális egészségre. Ezek közül egyesek a kötődéselméletre hivatkoznak. A kötődés elmélet szerint az állatokkal kialakított kapcsolatban megtalálható ítélkezésmentes, feltétel nélküli elfogadás nagyon támogató tud lenni. Az őszinte, szeretetteljes visszajelzés csökkenti a szorongást és jó érzést okoz. Ezt bárki tanúsíthatja, akit egy borzalmas nap után hazatérve a kutyája farkcsóválva és izgatottan fogad.

Az állatoknak ezt a tulajdonságát aknázzák ki (részben) az állatasszisztált fejlesztő foglalkozásokon is. Például, amikor a gyerekek felolvasnak a kutyáknak, így gyakorolva az olvasást. A kutya nem szól bele, nem javítja ki a gyereket és türelmesen kivárja, amíg az végigbetűzi a hosszú szavakat. Ebben az elfogadó légkörben a gyermek önbizalma is nő, és szívesebben, többet olvas.

Mikor nem?

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy nem minden kutya alkalmas erre a szerepre. A terápiás kutyák válogatott és képzett kutyák, akiknek a „csak ottléte” mögött hosszú hónapok komoly tréningje áll. Ha a gyermekünk olvasási nehézségekkel küzd, akkor nem az a megoldás, hogy hazaviszünk egy bármilyen kutyát, és elvárjuk, hogy az majd megoldja a helyzetet. Eleve nem minden kutya alkalmas erre a feladatra, és aki az, azt is képezni kell, mielőtt ténylegesen úgy tudja végezni a munkáját, ahogy az neki és a gyermeknek is jó.

Számos olyan kutatást publikáltak az évek során, amelyek a kutyák pozitív hatásáról szóltak például idős emberek társaságaként. A kutyák növelhetik az idős emberek mobilitását, úgymond kimozdíthatják őket otthonról. Ez azért kulcsfontosságú, mert mind a testmozgás, mind a kutyasétáltatással járó társas kapcsolatok nagyon jó hatással vannak a mentális egészségre. Ugyanakkor, a kutya tartása anyagi teherrel járhat, illetve, egy nem jól tanított és szocializált kutya éppenséggel pont, hogy növeli a stresszt. Ezért, mielőtt egy kutya mellett döntenénk, mindig mérlegeljük az érem másik oldalát is. Képesek leszünk belefektetni azt az időt és energiát, ami ahhoz szükséges, hogy élvezetes, boldog kapcsolatot alakíthassunk ki vele?


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/noises-that-stress-out-dogs?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C661S-Eh6M5; Kép: Photo by Scott Webb: https://www.pexels.com/photo/man-sitting-on-grass-beside-dog-137031/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...