Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Milo Weiler on Unsplash

Kilőtték egy jeladóval ellátott svájci farkast Borsodban

Kilőttek egy jeladóval ellátott svájci farkast 2000 km-es vándorlás után.

Az M237 jelzésű svájci farkas 2022 júniusa és 2023 márciusa között Graubünden kantonból Magyarországig 2000 kilométert vándorolt, és ezzel rekordot döntött. Nógrádban egy videofelvétel is készült róla. Sajnos a Boon.hu információi szerint a borsodi Hidasnémeti térségében egy vadász kilőtte a Svájcból érkezett farkast. Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja.

Fokozottan védett állatok, tilos őket vadászni

A farkasokat Magyarországon a XX. század közepén szinte teljesen kiirtották, azonban az 1970-es években ismét megjelentek az Északi-középhegység kevésbé zavart területein. Az utóbbi évtizedekben néhány farkascsalád stabilan megtelepedett az országban.

Magyarországon a farkasok 2001 óta védett állatfajnak számítanak, így tilos őket vadászni. A farkasok engedély nélküli elejtése, beleértve a lelövést és más módon történő elpusztítást is, bűncselekménynek számít, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Svájcban látták el jeladóval

Az M237 jelű állat 2021-ben született a svájci Graubünden kantonban, itt látták el jeladóval. 2022 júniusának végén lépte át az olasz határt az Alsó-Rengadine vidékén. Dél-Tirolban körülbelül tíz napig vándorolt, majd tovább ment az osztrák határ felé észak- és északkeleti irányban. Októberben Innsbruck térségében járt, majd Tirolon keresztül Bécs felé tartott.

Február közepén érkeztek az első információk arról, hogy a farkas hazánkban van. Akkor már mintegy 700 kilométert tett meg a Vértesig. Tovább haladt Kelet felé, és átúszva a Dunán, átkelt a Börzsönyön, majd elérte az Aggteleki Nemzeti Park területét. Amennyiben igazak a Boon.hu cikkében leírtak, hogy Hidasnémetinél lőtték le a farkast, akkor az állat még keletebbre, a Zempléni-hegység közelébe is eljutott.

A farkast figyelő svájci szervezet egyelőre csak a sajtóból értesült

A hvg.hu a farkas ügyében felvette a kapcsolatot a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű szervezettel, amely nyomkövetővel látta el az állatot, és amely a nagyragadozók és az emberek konfliktusmentes egymás mellett élésén dolgozik Svájcban. David Gerke, a GWS ügyvezetője a lap kérdésre válaszolva elmondta, hogy ők is csak a sajtóból értesültek a farkas állítólagos lelövéséről. Hozzátette, hogy az orvvadászat sajnos sok európai országban jellemző, és még Svájcban is előfordul, hogy illegálisan lelőnek farkasokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: hvg.hu, boom.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...