Saját KB bal
Saját KB jobb

Francia bulldogok – az amerikai helyzet

A francia bulldogok már második éve vezetik Amerika kedvenc kutyáinak listáját. És könnyű belátni, hogy miért. Pokolian aranyosak, alig vedlenek, és a kistestű fajták között szokatlanul csendesnek számítanak. De, a hatalmas keresletnek gyakran nem kívánt következményei vannak. A francia bulldogok népszerűsége miatt rengeteg tenyésztő van, akik közül sokan az etikai normáknak még a látszatát is kerülik.

A háztáji tenyésztők (szaporítók) nem végeznek egészségügyi vizsgálatokat. Nem fektetnek semmilyen átgondolt folyamatot a tenyésztésbe. – írja le a helyzetet Ashley Pedersen, a floridai Space Coast Frenchie Rescue alapítója. „Az egész a pénzről szól, nem a kutyákról. Csak a profit érdekében születnek a kölykök. És amikor ezeknek a kölyköknek egészségügyi problémáik lesznek, átadják őket az állatmentőknek”.

Pedersen egyébként korábban francia bulldog tenyésztő volt. Természetesen nem szaporító. A kettő között, ugye, van különbség. Miután tanúja volt az elterjedt etikátlan gyakorlatnak, létrehozta a Space Coastot, hogy segítsen az érintett kutyákon. A nonprofit szervezet mindössze hét hónapos fennállása alatt már több mint 150 francia bulldogot fogadott be. Közülük  sokakat azok a felelőtlen szaporítók tettek ki, akik elégedetlenek voltak a „termékükkel”. Emlékszik egy esetre, amikor egy „tenyésztő” megkereste a csoportot. Az illető öt, komoly egészségügyi problémákkal élő kutyát adott át a szervezetnek.

Mivel a francia bulldogok őrült népszerűségnek örvendenek, sokan a gyors meggazdagodás lehetőségét látják bennük. Úgy működik a rendszer mint egy piramis játék. Megveszik a kutyákat, majd addig „tenyésztenek” velük, amíg a szerencsétlen állatok bírják.

A másik probléma az, hogy sok szaporító bizonyos, felszínes tulajdonságokra összpontosít. Tehát, a kutyák küllemi tulajdonságait ez egészségük elébe helyezi. A rövid orral járó légzési nehézségek mellett a ritka szőrszín variációk a másik problémakör. A francia bulldogok körében az idők során több olyan ritka szőrszínt fejlesztettek ki, amelyeket a tenyésztők/leendő gazdik különösen kívánatosnak tartanak.

Sajnos, ez a tulajdonság is az egészség elé kerül. Az ember Istent játszik, miközben nem törődik mással, csak a pénzzel. „Amikor egy kiválasztott tulajdonságra tenyésztesz, alapvetően elferdíted a genetikát. Igazából mindent elferdítesz. Egyre távolabb kerülsz a természetes szelekciótól, és általában egy kevésbé szívós kutya felé haladsz.” – teszi hozzá Siegfried.

Nem csak a tenyésztők tehetnek róla

Bár a gondatlan tenyésztők játsszák a főgonosz szerepét ebben a helyzetben, nem ők az egyedüli bűnösök. És nem is ők a kizárólagos felelősek azért, hogy alig több mint fél év alatt több mint 150 francia bulldog kerülhet egy menhelyre.

A gazdik vásárolnak kutyákat ezektől a tenyésztőktől. Mert gyorsan, olcsón kell a divatos kutya. Nem nézik meg, honnan jön a kutya, vagy hogy milyen felelősséggel jár egy ilyen kutya vásárlása. Ezzel a gondatlan hozzáállással erősítik a keresletet. Aztán persze ők is menhelyre adják a kutyákat, amikor végül szembesülnek a vásárlásuk valódi felelősségével.

„Az eredmény: túltenyésztés, beltenyésztés – és a szabályozatlan tenyésztési gyakorlat miatt a gátlástalan tenyésztők kihasználják a helyzetet. A jóhiszemű leendő tulajdonosok sokszor hamar szembesülnek az „olcsóbb” kutya valódi árával. Az 1000 dolláros áron felül 5000 dollárt fizetnek, csak hogy rájöjjenek, hogy hibát követtek el.” – mondja egy állatorvos.

A francia bulldogok, ahogy egyébként a mopszok, a merle tacskók és más „divatos” fajták egyedei sem trendi kiegészítők. Érző lények, akik érzik a fizikai fájdalmat éppúgy, mint azt a fájdalmat, amit bármely más elhagyott kutya is érez. Ezen felül a francia bulldogok egészségügyi okokból speciális kezelésekre, táplálásra és életmódbeli változtatásokra szorulhatnak. Mint bármely beteg kutya. Aki ilyen kutyát választ, annak azt is vállalnia kell, hogy ennek költségei és terhei lehetnek. Amit nem igazán korrekt a már amúgy is rettenetes helyzetben lévő állatvédelmi szervezetekre hárítani.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/what-to-know-before-adopting-french-bulldog?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C6pFdSHBUvc Kép: Photo by 준섭 윤: https://www.pexels.com/photo/black-french-bulldog-on-white-background-10496119/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...