Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Julia Koblitz on Unsplash

Mesterséges intelligencia válthatja ki az állatkísérleteket

Egy ígéretes projekt szerint a mesterséges intelligencia képes lehet kiváltani a gyógyszeripari állatkísérleteket.

Az IBM kutatói a napokban mutattak be egy új mesterséges intelligencia modellt, mely gyökereiben változtatná meg az állatkísérleteket a gyógyszeriparban.Megszüntetné az élő állatok használatát a toxicitási tesztekben, ezzel feloldaná az állatkísérletekkel kapcsolatos hosszú távú etikai aggályokat és tudományos korlátokat.

Tudományosan is megkérdőjelezhetők

A hagyományos, állatokon történő tesztelések során gyakran olyan kegyetlen módszereket alkalmaznak, mint a kényszeretetés, hánytatás. Az állatok gyakran szenvednek bénulástól, görcsöktől és belső vérzéstől.  Ezek a tesztek nemcsak etikailag, hanem tudományosan is megkérdőjelezhetők. Az állatok reakciói ugyanis nem mindig egyeznek meg az emberekével. Mégis évente millió állatot vetnek alá ilyen kísérleteknek az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban is. A kutatók folyamatosan keresnek humánusabb  alternatívákat, hogy kiváltsák az állatkísérleteket. Ilyen próbálkozás többek között  az organ-on-a-chip technológia és más AI-alapú modellek. Az Egyesült Államokban és Indiában dolgozó kutatócsoport által fejlesztett legújabb AI modell most azonban több szempontból is ígéretesebbnek tűnik az eddigieknél.

Miben más az új AI modell?

Az AI modellt körülbelül 50 000 molekula adatainak felhasználásával képezték ki, lehetővé téve számára, hogy megkülönböztesse a toxikus és nem toxikus szerkezeteket. A modell különlegessége a „lényeges pozitív” és „lényeges negatív” adatokra való támaszkodásban rejlik. Ez segít előre jelezni, hogy egy anyag mennyire lehet mérgező az ember számára. Az állatkísérletekkel ellentétben ez az AI modell közvetlenül elemzi a molekuláris tulajdonságokat és azok lehetséges hatását az emberi egészségre. Az AI modell egyik jellegzetes vonása, hogy kizárólag korábbi állatkísérletekből származó adatokat használ, kiküszöbölve az új állatkísérletek szükségességét. A modell pontosan előre jelezheti az emberi klinikai toxicitást, anélkül, hogy kárt okozna az állatokban.

A teljes szabályozás még hiányzik

Bár a kutatók elismerik, hogy az állatkísérletekből származó eredmények nem 100 százalékosak, még mindig ez a módszer a legbiztosabb az adott szer emberekre gyakorolt hatásának előrejelzésében. A szabályozó hatóságok már több ponton is értek el eredményeket az állatkísérletek iránti igény csökkentésében. Azonban hiányzik egy egyértelmű útmutatás arra vonatkozóan, hogy az állatmentes tesztelési alternatívák hogyan elégíthetik ki az engedélyeztetési folyamatok adatigényeit. Ez pedig lassíthatja az AI modellek piacra jutását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...