Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Artem Maltsev on Unsplash

Ítéletet hoztak – folyóba dobta az összedrótozott kutyát

A kutya bűne az volt, hogy többször is letépte magát láncáról és elkóborolt tulajdonosától, aki ezért felbérelt egy embert, ötezer forintért cserébe szabadítsa meg kutyájától.

Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a sajónémeti vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. A vádlott nő 2021 júniusában úgy döntött, hogy nem akarja tovább tartani fiatal felnőtt kutyáját, mert az túl sok gondot okoz neki. Nevezetesen sokszor eltépi a láncát és megszökik a háztól. Ezért az asszony megkérte az elsőrendű vádlottat, hogy drótozza össze a kutya lábait, kösse be a száját, tegye egy zsákba és vigye el a kutyát egy másik településre autóbusszal. Majd ott dobja ki. Ezért pedig ötezer forint készpénzt fizetett előre a vádlottnak, és a tervhez szükséges drótot is átadta neki.

Végül a folyóba dobta

A férfi végül a Sajó folyó partján a kutyát egy kővel fejbeverte és a nyakán lévő dróttal együtt a folyóba dobta. A kutya fennakadt a Sajó folyón, másnap a helyi önkormányzat munkatársai találták meg elesett állapotban. Azonnal értesítették a hatóságokat és az állatvédőket. Az elsőrendű vádlott bántalmazása következtében a kutya koponyája betört, sérülései különös szenvedést okoztak számára, mely az állat pusztulását is okozhatta volna.

A vádlott férfi mindemellett betört egy házba, ahol egy 65 ezer forint értékű fűkaszát tulajdonított el, majd később értékesítette azt. Nem sokkal később egy másik ingatlanból műszaki cikkeket és ruházati cikkeket lopott el

Két év szabadságvesztés

A bíróság az elsőrendű vádlottat állatkínzás bűntettében, továbbá lopás bűntettében és lopás vétségében mondta ki bűnösnek, őt 2 év börtön fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, elrendelte továbbá egy más eljárásban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását. A másodrendű vádlottnak felbújtóként elkövetett állatkínzás bűntette miatt kell felelnie, őt a bíróság 8 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.
Enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott vonatkozásában beismerését és a kár részbeni megtérültét, a másodrendű terhelt esetében pedig büntetlen előélete esett ilyenként latba. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor az elsőrendű vádlott előéletében rejlő okok mellett a felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatti elkövetés, valamint a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottsága.
Az ítéletet nem jogerős, ellene a vádlottak fellebbezést jelentettek be.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: birosag.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...