Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sasha Sashina on Unsplash

Újabb bírósági ítélet született állatkínzás ügyében

Az ítélet ezúttal felfüggesztett szabadságvesztés és állattartástól eltiltás. Egy 2020-ban történt állatkínzás ügyének lezárására került most sor.

A Komáromi Járási Ügyészség vádirata alapján eljárva a Komáromi Járásbíróság 6 hónap, végrehajtásban 1 évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki az állatkínzó nővel szemben. Az elkövető a rábízott állatokat oly mértékben elhanyagolta, mely egy kutya halálát és több állat tartós szenvedését okozta.

Kóros lesoványodás, izomsorvadás

A bíróság megállapította, hogy az elkövető 2020. szeptember 5-től gondoskodott az állatokról. A komáromi ingatlanon 4 csüngő malacot és 3 kutyát tartott. Elhelyezésüket két darab fa bódéban és egy fa ketrecben oldotta meg. Ezek nem voltak megfelelőek az állatok élettani szükségleteinek. Nem volt biztosítva számukra megfelelő mozgástér. Az állatok etetése és itatása rendszertelen volt, ezért azok kórosan lesoványodtak és izomsorvadás indult meg náluk. Súlyos bőr-és szőrbetegségek alakultak ki, az egyik kutya el is pusztult. A két másik kutyánál bal oldali fekélyes szaruhártya gyulladás és kétoldali szemhéj gyulladás alakult ki.

Állattartástól eltiltás

Az állatok nem megfelelő tartása olyan bánásmód, amely alkalmas arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, vagy elpusztulását okozza. A büntetőeljárás befejezését követően a Tatabányai Törvényszék az ügyészség keresetlevele alapján bírósági meghagyást bocsátott ki. Ebben pedig az állatkínzás vétségének elkövetőjét 3 évre eltiltotta az ebtartástól és a mezőgazdasági haszonállat tartástól. A bírósági meghagyással szemben sem az ügyész, sem az alperes nem élt ellentmondással, így az 2023. december 22-én jogerőssé vált.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Tatabányai Törvényszék 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...