Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Kalyan Mukherjee on Unsplash

Kiderült, miért pusztult el Flaco, a legendás uhu

Flaco nevét közel egy éve ismerték meg az amerikaiak, amikor is állatkerti szökése után az uhu kisebb sztár lett New Yorkban.

Flaco, az uhu ugyanis a Central Park állatkertjéből szökött meg 2023 februárjában. Valaki megrongálta a ketrecét, előtte pedig szabaddá vált az út, egészen a Central Parkig. Innen ugyanis nem ment tovább, a későbbiekben nagyrészt a parkban látták. Gyakran feltűnt itt-ott, többször is adtak róla hírt járókelők és a sajtó is.

Remekül boldogult szabadon

Leginkább attól féltették az uhut, hogy a sok fogságban töltött év után hogyan fogja megállni helyét a „vadonban”. Kétséges volt, hogy tud-e magának élelmet szerezni, képes lesz-e újra vadászni és egyáltalán, hogyan éli meg a rátört nagy szabadságot. A félelmek azonban alaptalannak bizonyultak, Flaco remekül vette az akadályokat, ügyesen vadászott és jól érezte magát az óriási Central Parkban és szépen ritkította New York patkány populációját.

A sérült madarat idén februárban találták meg a 89. utca járdáján, az Upper West Side-on. Rendívül rossz állapotban volt, majd nem sokkal később el is pusztult. Akkor mindenki csak találgatta, hogy mi történhetett Flaco-val, a boncolás azonban választ ad minden kérdésre. Flaco halálát patkányméreg és a galamboktól származó herpeszvírus okozta. Utóbbi vírus a galambok elfogyasztásával kerülhetett Flaco szervezetébe, ami gyulladást és súlyos szövetkárosodást okozott a madárnak. A boncolás szerint a patkányméreg és a herpeszvírus miatt a madár egyéb sérüléseitől függetlenül is menthetetlen volt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: abcnews

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...