Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Maxim Potkin on Unsplash

Dél-Afrika vadászati kvótákat ad ki trófeavadászoknak

Dél-Afrika vadászati kvótákat bocsát ki leopárdokra, elefántokra és orrszarvúakra.

A dél-afrikai környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint 2022-ben az állam 10 leopárdra, 10 fekete orrszarvúra és 150 elefántra ad ki vadászati kvótát trófeavadászok részére. A miniszter szerint ezek a kvóták Dél-Afrika számára gazdaságilag jelentősek és éppen a természetvédelmet segítik elő.

Vadgazdálkodás

A minisztérium jelentése szerint az általuk meghatározott kvóták hasznos vadgazdálkodási technikáknak felelnek meg. Ezeken a vadászatokon elvileg a felesleges hímeket távolítják el a populációkból, közben pedig pénzt termelnek a természetvédelmi tevékenységek költségeinek fedezésére. A leopárdvadászat csak olyan területeken lesz engedélyezett, ahol a leopárdpopulációk stabilak vagy az egyedszámok növekednek. A szabályozás szerint csak hét éves vagy annál idősebb hím leopárdokra lehet majd vadászni. Nagyjából ez vonatkozik az orrszarvúak vadászatára is. Csak kifejlett hímeket lehet kilőni, csak természetvédelmi területeken, szigorú kritériumok szerint.

Fenntartható határok – mesés bevétel

A kvótákat állománybecslések alapján állapították meg, mely szerint mindhárom faj esetén a populációk növekvő tendenciát mutatnak. Számításaik szerint a 150 egyedes elefántokra vonatkozó kvóta is bőven a fenntartható határokon belül van.  A trófeavadászatból származó jövedelem valóban egészen jelentős és az elszegényedett vidéki közösségek számára szinte nélkülözhetetlen. A koronavírus járvány ideje alatt szinte a teljes turisztikai bevétel megszűnt a térség számára. Csak a trófeavadászatból a járvány előtt több millió euro bevétele származott az országnak, nem beszélve a szafarikról és az egyéb turisztikai szolgáltatásokról.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sowetanlive.co.za

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...