Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: David Bartus: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-aranyos-ragcsalo-nyul-1510544/

Kanadában betiltották a kozmetikai állatkísérleteket

Hosszú kampány és lobbi vezetett odáig, hogy december 22-én végre elfogadták Kanadában azt a törvényt, mely kozmetikai termékek gyártásához és fejlesztéshez betiltja az állatkísérleteket.

A törvény nemcsak a kozmetikai állatkísérleteket tiltja be, hanem megtiltja azoknak a kozmetikumoknak a forgalmazását, melyek biztonságának igazolásához csak új állatkísérleti adatokra tud támaszkodni a gyártó. Emellett a jogszabály foglalkozik az állatkísérleti gyakorlatokkal kapcsolatos hamis vagy félrevezető címkézés kérdésével, megerősítve az átláthatóságot és az etikai normákat a szépségiparban.

Tíz éves munka előzte meg

A Cruelty Free International szervezet a The Body Shop nevű kozmetikai márkával karöltve 10 éve dolgozik azon, hogy Kanadában ne lehessen kozmetikai termékek fejlesztéséhez és gyártásához állatkísérleteket végezi. 2023. december 22-én pedig végre hatályba lépett a szigorítás, mely nemcsak az állatkísérletekre, hanem az állatkísérletekkel fejlesztett kozmetikai termékek kereskedelemre is vonatkozik.  A törvényig vezető folyamat 2013-ban kezdődött, amikor a Cruelty Free International először lépett kapcsolatba a kanadai egészségügyi miniszterrel. Az elmúlt 10 évben a szervezet pedig elkötelezett és rendíthetetlen kampányt folytatott az állatok jogaiért és a felesleges állatkísérletek megszüntetéséért. Kanada lett a 44. ország, amely törvényt hoz a kozmetikai állatkísérletek korlátozásáról, vagy megszüntetéséről.

Monica Engebretson, a Cruelty Free International észak-amerikai közügyekért felelős vezetője így nyilatkozott az elért eredményről:

„Nagyra értékeljük, hogy a kanadai kormány teljesítette a polgárok túlnyomó többségének kívánságát, akik már régóta támogatják ezt a tilalmat. Ez egy olyan egyesítő kérdés volt, amely pártokon átívelő támogatást kapott Kanadában, és megfelel annak a fejlődésnek, amelyet világszerte tapasztalunk, ahogy a fogyasztók, a vállalatok, a szabályozó hatóságok és az érdekvédők összefognak, hogy elérjék azt a közös célt, hogy az állatok sehol ne szenvedjenek a kozmetikumokért.”

Az USA lehet a következő

Miközben Kanada ezt a jelentős eredményt ünnepli, a figyelem az Egyesült Államokra irányul, ahol a szövetségi (az USA egész területére érvényes) kozmetikai állatkísérletekhez kapcsolódó törvényt még nem fogadták el, annak ellenére, hogy 11 állam már bevezette saját, erre vonatkozó szabályozását. Engebretson reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok követi Kanada példáját, különösen annak fényében, hogy az USA lakosainak több mint egyharmada már olyan államban él, ahol tilos kozmetikai állatkísérleteket végezni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...