Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért kell, hogy az állatoknak legyenek jogaik?

Nem sokan nőttünk fel úgy, hogy ezzel a témával foglalkoztak volna a szüleink. Később, az iskolában sem hallottuk talán soha az állatok jogairól.

Persze, szerettük az állatokat gyerekként, a legtöbben legalábbis. Volt fehér egerünk (Julius), papagájunk (Gyuri), teknősbékánk (Teofil), macskánk (Pötyi) és kutyánk (Egon) – kinek mit engedtek meg a szülei (nagy harcok árán). Volt állatos cirkusz a „szerencsésebbeknek” a fővárosban, állatkert és láncon tartott kutya a nagypapánál. De soha nem gondolkoztunk például azon, hogy a hörcsög, akit kinéztünk a kirakatban, hogy érzi magát az állatkereskedésben. Egyszerűen nem volt ez téma.

Az első fontos könyvet a témában pedig már 1975-ben megírta Peter Singer,  Animal Liberation címmel (magyarul sajnos nem adták ki), mellyel emberek millióit ébresztette rá arra, hogy tulajdonképpen milyen kegyetlen módon bánik az ember az állatokkal, legyen szó a szórakoztatóiparról, divatról vagy az élelmiszeriparról. Singer kifejti, hogy az egyenlőség alapelve nem egyenlő vagy azonos bánásmódot igényel, hanem egyenlő figyelmet. Ez egy nagyon fontos különbség, amikor az állatok jogairól beszélünk.

Jeremy Bentham filozófus szerint az állatokat azért illeti meg az etikus bánásmódhoz való jog, mert ugyanúgy képesek a szenvedésre mint az ember, ez pedig kulcsfontosságú a jogok megítélésében. Ez a képesség azt jelenti, hogy az állatok ugyanolyan mértékben és módon képesek szenvedni, mint az ember. Fájdalmat, örömöt, félelmet, frusztrációt, magányt és anyai szeretetet is éreznek. Ezért fontos, hogy az állatoknak biztosítsuk a szenvedésmentes élethez való jogot. 

Az állati jogok támogatói úgy vélik, hogy az állatoknak sajátos értékük van és joguk a fájdalomtól és szenvedéstől mentes élethez. Az állati jogok nem csupán filozófiai irányzat, hanem ma már egy nagyon erős társadalmi mozgalom, melynek évezredes tradíciókkal és társadalmi berögződésekkel kell felvenni a harcot.

Ahhoz, hogy segítsd ezt a mozgalmat, nem kell semmilyen szervezetbe beállnod, nem kell tüntetned és petíciókat fogalmaznod. Persze szuper, ha szakítasz ilyenekre időt, de a társadalmi változás akkor fog bekövetkezni, ha már senki nem akar állatos cirkuszba menni, állatkertben kis tigrist simogatni, delfinekkel úszni és elefánton lovagolni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...