Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Több ezer XL bully kaphat mentességet a tilalom alól Angliában

Több ezer XL bully gazdája kaphatja meg a tartásra vonatkozó engedélyt Angliában, így a kutyák megmenekülnek az altatás elől.

Rishi Sunak miniszterelnök az év elején jelentette be az XL bully fajtára vonatkozó korlátozásokat, miután számos emberre irányuló – köztük néhány halálos kimenetelű –  XL bully támadás történt az elmúlt időszakban.  A törvény értelmében december 31-től az XL bully kutyák csak szájkosárral és pórázon vezetve mehetnek közterületre. A kutyák tenyésztése, értékesítése, reklámozása, elhelyezése, elhagyása és kóborlásra való engedése szintén illegális lesz Angliában és Walesben.

Az XL bullyk tartásának teljes tilalma 2024. február 1-jén lép majd hatályba. Kivéve, ha a tulajdonos január vége előtt  mentességet kér, amely lehetővé teszi számára, hogy megtartsa kedvencét. Mentességi bizonyítványt csak akkor lehet kapni, ha a háztartás vállalja, hogy betartja a szigorú szabályokat. A kutyákat június 30-ig ivartalanítani is kell, kivéve, ha egyévesnél fiatalabbak.

A kormányhivatal több ezer engedélyt adott ki

Az illetékes hivatal több ezer XL bully tulajdonos figyelmét hívta fel rá, hogy nem kell elaltatniuk kutyáikat, amikor a fajta betiltása jövőre hatályba lép. Ehhez azonban kérelmet kell benyújtaniuk a gazdiknak. Eddig már több mint 4000 kérelmet kapott a hivatal,  és a Sky News értesülése szerint a többségüket már jóvá is hagyták. Hogy pontosan hány kutya kapott eddig mentességet, azt egyelőre nem lehet tudni.

Azok a tulajdonosok, akik nem kapnak mentességet, 200 fontot (kb. 89 000 Forint) igényelhetnek az állatorvos által végzett elaltatás költségeinek fedezésére. A mentő- és állatmentő szervezetek szintén 100 fontot igényelhetnek állatonként. Az eutanáziát 2024. január 31-ig kell elvégezni ahhoz, hogy a pénzügyi igénylés sikeres legyen. A Sky News úgy tudja, legalább 246 kutyát kell elaltatni a törvénymódosítás miatt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: SkyNews

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...