Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Brian Wangenheim on Unsplash

Egyedül, fogságban halt meg a világ legszomorúbb elefántja, Mali

Meghalt Mali, akit a világ legszomorúbb elefántjaként emlegetettek állatvédők. Szinte teljes életét fogságban élte le egy állatkertben.

Az állatot 1980-ban adta a Fülöp-szigeteknek Srí Lanka-i kormány. Élete nagy részét egyedül, fogságban töltötte. A „világ legszomorúbb” elefántja nevet a PETA állatvédő szervezettől kapta. Többek között ez a szervezete is évek óta állította, hogy Mali, teljes nevén Vishwamali, magányos és szenvedéssel teli életet élt halála előtt a Fülöp-szigeteki Manila állatkertjében. A manilai állatkert azonban Mali halála utáni sajtótájékoztatóján egészen mást állított

„Lehet, hogy úgy tűnt, egyedül van, de mi mellette álltunk. Ő volt az az arc, aki mindenkit üdvözölt, aki a Manilai Állatkertbe látogatott. Ő az életünk része.” mondta Manila polgármestere, Honey Lacuna

Évtizedeket töltött egyedül egy ketrecben

Dr. Heinrich Patrick Peña-Domingo, az állatkert vezető állatorvosa elmondta, hogy Malinál nehézlégzés lépett fel, az állat az oldalára feküdt. Ekkor antihisztaminokkal és vitaminokkal kezelték, de Mali állapota nem javult, az állatot már nem tudták megmenteni. A boncolás megállapította, hogy a közel 50 éves elefántnak rákja és elzáródott aortája volt.

Mali évtizedeket töltött egyedül egy ketrecben, az ország egyetlen fogságban tartott elefántjaként. Az elefántot 1980-ban, 3 éves korában ajándékozta az akkori First Lady-nek, Imelda Marcosnak a Srí Lanka-i kormány, miután az elefánt anyja elpusztult. Kezdetben egy idősebb nőstény elefánttal, Shibával helyezték el egy ketrecben, bár a hírek szerint a két elefánt nem jött ki egymással. Shiba hat évvel később meghalt, így Mali egyedül maradt.

Mali életkörülményei folyamatosan nemzetközi felháborodást váltottak ki. 2013-ban Paul McCartney a PETA-val közös levelet írt, amelyben az akkori Fülöp-szigeteki elnököt, Benigno Aquino III-t sürgette, hogy költöztesse át Malit egy megfelelő thaiföldi menhelyre.

„Egy tollvonással véget vethetsz a szenvedésének, és teljes szívemből kérem, hogy tedd meg ezt Mali életéért” – írta McCartney.

A segítségkérő levélben azt állították, hogy Mali  bezártságot, magányt, unalmat és elszigeteltséget él át a fogságban. Az állatkerti ketrec méretére hivatkoztak, amely természetes élőhelyének töredéke. Megjegyezték azt is, hogy egy nőstény elefántot egyedül tartani rendkívül káros a mentális egészségére és jólétére. A vadonban a nőstény elefántok egész életükben csordában élnek, és szoros társas kapcsolatokat ápolnak. Annak ellenére, hogy olyan prominens személyiségek, mint Pamela Anderson és Jane Goodall és kérte Mali áthelyezését, nem sikerült eredményt elérniük.  A Manilai Állatkert azzal érvelt, hogy ez az egyetlen hely, amelyet Mali ismer, és hogy az áthelyezés ártana az elefánt egészségének.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: huffpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...