Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Nyolc lenyűgöző tény az elefántokról

Az elefántokról tudjuk, hogy hatalmasak és rendkívül különleges állatok. Viselkedésük és anatómiájuk azonban számos ritkán hallott érdekességet is rejteget.

Az elefántok rendkívül szociális, társas lények. Az állatvilágban ritka összetartás jellemzi őket.  Etológusok megfigyelték, hogy amikor meghal egy társuk először megpróbálják feléleszteni. Táplálékot hordanak köré és etetni próbálják. Majd betakargatják gallyakkal, ágakkal és órákon át gyászolják. Az elefántokról sajnos azt is tudjuk, hogy egyedszámuk drámai mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben.

1979-ben még mintegy 1 300 000 elefánt élt Afrikában. Tíz év alatt több mint a fele elpus

Photo by David Heiling on Unsplash

ztult, 1989-re mindössze 600 000 példány maradt belőlük. A 2010-es évek elejére az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése miatt, mindössze 50-60 ezer vadon élő egyedet tartottak számon. Ma már az elefántfélék minden faja védett.

Nyolc lenyűgöző tény az elefántokról

Az elefánt ormánya tulajdonképpen egy nagyon hosszú orr, és ugyanazt a célt szolgálja, mint az ember orra és felső ajka. Az ormány 100 000 különböző izmot tartalmaz (az emberi testnek csak körülbelül 640 van). Ezt használja szaglásra, légzésre, búvárkodásra, ivásra, trombitálásra és dolgok megragadására. Elég erős ahhoz, hogy megöljön egy oroszlánt de elég gyengéd ahhoz, hogy megsimogasson egy bébi elefántot. A kisebb dolgok felvételére két ujj-szerű nyúlánkban végződik

Hatalmas füleikkel szabályozzák testhőmérsékletüket. Felületük akár a 2 négyzetmétert is elérheti és rendkívül sűrű az érhálózata. A fülek lengetésével az erekben áramló vért akár 5-10 Celsius fokkal is képesek lehűteni. Az elefántok a füleiket jelzésre is használják. Amikor veszélyt éreznek, kifeszítik az óriási cimpákat, így sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek látszódnak.

Photo by Nam Anh on Unsplash

Az elefánt agyarai hosszúkás, folyamatosan növekvő felső metszőfogak (hasonlóan az ember elülső fogaihoz). Ásásra, tépésre és harcra használják őket. Sok elefántnál megfigyelték, hogy az egyik agyart előnyben részesíti a másikkal szemben. Akárcsak egy jobb- vagy balkezes ember. Az elefántoknak 24 őrlőfoguk van. Az őrlőfogak a száj hátsó részéből nőnek ki és lassan vándorolnak előre, ahogy az elülső fogak kopnak és széttöredeznek. Az elefánt fogainak állapota határozza meg életének hosszát. Természetes halálát ugyanis az okozza, hogy miután az utolsó foga is elkopott, már nem lesz képes megrágni az élelmet.

Az elefánt koponyája tele van apró légtartályokkal, hogy kikönnyítse a több mint 45 kilogramm súlyú fejet. Ezek a légtartályok és a rendkívül nagy nyakizmok teszik lehetővé, hogy nagyobb erőfeszítés nélkül mozgassák a fejüket.

Az elefántok agya

Az elefántok agya nagyobb, mint bármely más szárazföldi állaté. Az agykéreg pedig annyi neuronból áll, mint az emberi agy. Az elefántok tanulási képessége lenyűgöző, még a tükörben is felismerik magukat. Ezen kívül segítőkészséget, együttérzést és empátiát is mutat a viselkedésük.Ormányaik és lábaik szeizmikus aktivitást generálnak, amely egy nagyon egyedi kommunikációt tesz lehetővé. Valószínűleg az elefántok az egyetlen nagy szárazföldi emlősök, akik szeizmikus jelekkel kommunikálnak.

Az elefánt valójában a lábujjhegyén jár. A testtömege mégis egyensúlyban van a sarok zsíros kötőszövetének köszönhetően. Ez a szövet ütéscsillapítóként is szolgál, és lehetővé teszi az elefánt számára, hogy óriási súlya ellenére csendesen mozogjon.

Érdekes módon az elefánt bőre rendkívül érzékeny. Azért hempergőznek a sárban és földet, homokot hajítanak a testükre, hogy megvédjék érzékeny bőrüket a napfénytől, a kártevőktől és más sérelmektől. Ezek a sárfürdők pedig megváltoztatják a bőr színét a körülöttük lévő talaj színére.

Az elefántok hordják a legtovább utódaikat minden emlős közül. 22 hónapig tart a vemhesség, az újszülött elefántok súlya pedig elérheti a 90 kilogrammot születéskor.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, barkandwishpers

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...