Saját KB bal
Saját KB jobb

Örökbe fogadni egy felnőtt kutyát …

A legtöbben, amikor elhatározzák, hogy kutyát szeretnének, egy édes kis kölyök jelenik meg a lelki szemeik előtt. Sokan tartanak attól, hogy egy felnőtt kutya nem tud már úgy kötődni majd hozzájuk. Esetleg olyan sebekkel érkezik, amelyeket nem lehet meggyógyítani. Ez utóbbi állításban lehet igazság, de ez nem jelenti azt, hogy minden felnőtt kutya esetében így van. Sőt, egy felnőtt kutya örökbefogadása adott esetben jobb ötlet lehet.

Igaz, hogy a kutyák életük első néhány hónapjában szerzett tapasztalatai nagyon fontosak. Ugyanakkor, ez nem kell, hogy ijesztően hasson. Egyrészt, a genetika is óriási szerepet játszik a kutya személyiségében, és a gének és a tapasztalatok kölcsönhatása határozza meg, hogy ki lesz belőle. Ez a kölcsönhatás évekig tart, mire kialakul a kutyák egyedi személyisége. Ez azt is jelenti, hogy nehéz megjósolni, hogy milyen lesz egy kölyökkutya. A kölyök tesztek is csak megközelítőleg adnak iránymutatást. Kölyköt választani tehát zsákbamacska, mert annyi minden történik velük, mire megtudjuk, milyenek is valójában. Egy felnőtt kutya esetében elég jó elképzelésünk van arról, hogy amit látunk, azt kapjuk.

Előítéletek helyett megismerés

Másrészt, nem minden menhelyen vagy állatvédő szervezetnél élő felnőtt kutya sorsa volt sanyarú. Vannak olyan fiatal felnőtt kutyák, akik kölyökként kerültek be egy nagyon jó szocializációt adó menhelyre. Ők igazi főnyeremények, akik mindenféle kutyával szocializáltak, és az emberekkel is barátságosak. Nyilván nem minden kutyus ilyen, de többen vannak, mint hinnénk. Aztán ott vannak azok, akik családban nőttek fel, de valamilyen okból felnőttként kerültek menhelyre. Ők is megkapták azt a szocializációt, ami a zökkenőmentes élethez kell. A szervezet dolgozói ráadásul ismerik őket, és egészen pontos jellemzést kaphatunk róluk. És személyesen is megismerhetjük őket.

Ha ellátogatunk egy menhelyre, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő kutyát, akkor felnőtt kutyáknál már jobban látszik, hogy milyenek valójában. Fejlettebb a személyiségük, amellyel életük hátralévő részében együtt fogsz élni. Minden korú kutyának szüksége van némi képzésre ahhoz, hogy beilleszkedjen az emberi társadalomba. De nem gond, ha egy felnőtt kutya még nem rendelkezik minden szükséges készséggel. Az idősebb kutyák könnyen megtanulnak új dolgokat, sőt, képzésük néha egyszerűbb is, mint egy szétszórt kölyöké. Sokan szobatiszták, és gyakori, hogy a felnőtt kutyák már ismerik az alapokat: hogyan kell ülni, beszállni egy autóba, várni az ajtóban vagy udvariasan üdvözölni az embereket.

Hogyan válasszunk felnőtt kutyát?

Mire figyeljünk, amikor megbízható családi kutyát keresünk? A jó családi kutya barátságos, és jól érzi magát emberekkel és kutyákkal. Ezért figyeljünk a menhelyi személyzet értékelésére. Minden egyes kutyánál, amelynek örökbefogadását fontolgatjuk, kérdezzük meg konkrétan, hogyan viselkedik más kutyákkal és emberekkel. Hallgassuk meg, mit mondanak a menhely munkatársai. Ha azt mondják, hogy a kutya félénk, vagy olyan otthonra van szüksége, ahol nincsenek más háziállatok vagy gyerekek, azt vegyük komolyan!

Figyeljük meg, hogyan viselkedik a kutya, amikor találkozunk vele. De ne feltételezzük, hogy szerelem lesz első látásra. Előfordul, hogy egy kutya erősen kötődik egy menhelyi dolgozóhoz vagy nevelőszülőhöz. Lehet, hogy szeretne inkább azzal a személlyel maradni, mint egy új emberrel menni. Ez nem feltétlenül rossz jel, hiszen azt jelzi, hogy a kutya képes erős szociális kötelékeket kialakítani. Az ilyen felnőtt kutyáknak jó mintáik vannak, és képesek lesznek erős kapcsolatot kialakítani az új családjukkal is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/adult-dog-adoption; Kép: Photo by Yaroslav Shuraev: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-a-couch-with-her-dogs-8498513/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...