Saját KB bal
Saját KB jobb

Hipoallergén kutyafajták – valóban léteznek?

Azok az allergiások, akik kutyát szeretnének, komoly összegeket áldoznak olyan fajtákra, amelyeket „hipoallergén fajtaként” reklámoznak. Ezek olyan kutyák, amelyekről azt állítják, hogy más kutyusokhoz képest kevesebb allergént bocsátanak ki. Vajon tényleg igaz ez? Egy tanulmány szerint a hipoallergén kutyák csak városi legendák.

A kutatók megállapították, hogy, bár az egyes kutyák között változnak az allergén szintek, az egyes fajták között nem figyelhető meg összefüggés. Az American Journal of Rhinology and Allergy beszámolója szerint a háztartásokban található kutyáktól származó allergének mennyisége nem a fajta függvénye. A „hipoallergén” kutyákkal rendelkező családoknál ugyanolyan allergénszinteket mértek, mint a nem hipoallergén kutyákkal élő embereknél.

A kutatók 173 családnál végeztek méréseket. A mintában az egyes fajták egyedeinek száma nem volt elégséges a szolid statisztikák alkalmazására. Ugyanakkor a kutatók nem találtak még tendencia szintű összefüggést sem a fajta „hipoallergénsége” és az allergének száma között. Az Amerikai Kennel Klub listáján kevésbé allergizálónak kategorizált kutyák nem jártak ténylegesen kevesebb allergénnel.

Az Amerikai Kennel Klub valójában nem ajánl vagy támogat egyetlen konkrét fajtát sem. Nem állítják, hogy a „hipoallergén fajták” nem okoznak panaszokat az allergiás emberek esetében. Inkább olyan kutyákat javasolnak, amelyek szőrzete nem változik túlságosan, nincsenek komolyabb vedlési időszakaik. A hipoallergén kutyafajták listáján olyan kutyafajták szerepelnek, amelyek nem vedlenek olyan sokat. Például: afgán agár, bedlington terrier, bichon frise, kínai meztelen kutya, coton de tuléar, schnauzer, ír vízi spániel, uszkár, portugál vízi kutya, spanyol vízi kutya, labradoodle, goldendoodle, yorkshire terrier, máltai, shih tzu.

Bár igazán hipoallergén kutyafajta nem létezik, a legjobb kutyafajták az allergiás emberek számára azok a fajták, amelyeknek kevésbé hullik a szőrük. Minél kevesebb szőrszál hullik ki, annál kevesebb allergén kerül a környezetbe.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/hypoallergenic-dogs; Kép: Photo by Dom Bucci: https://www.pexels.com/photo/white-shih-tzu-puppy-on-fabric-sofa-chair-981062/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...