Fotó: Simon Robben: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-464664/

Kutyák is segítik az ágyi poloskák elleni harcot Angliában

Az ágyi poloskák elterjedése az Egyesült Királyságban és Franciaországban brutális méreteket öltött. Nemcsak a hotelekben, de a tömegközlekedési eszközökön, közösségi tereken is megjelentek.

A poloskák már a Covid-19 előtti is jelen voltak, a járvány alatt azonban a turizmus leállása miatt kevesebb problémát okoztak. A világ újranyitásával a rejtőzködő poloskák újra elszaporodtak. Ezzel párhuzamosan pedig a poloskairtó cégek elkezdtek új módszereket alkalmazni a  hatékony felderítéséhez.

Poloskavadász kutyák

Természetesen előkerültek a kutyák, mint lehetséges „kiszagoló” munkatársak. A poloska kereső kutyák pedig annyira jól dolgoznak, hogy rendkívüli módon megnőtt az igény a munkájukra. Ilyen kutyából azonban kevés van, a kiképzésük pedig nem kis feladat. A K9 Detection Service nevű cég, kimondottan keresőkutyák képzésével és szolgáltatásuk értékesítésével foglalkozik. Jelenleg két springer spániel, Milo és Kobie járják a hoteleket poloskákra vadászva. Munkájuk olyannyira eredményes, hogy a hotelek sorban állnak a szolgálatukért. A két kutya ugyanis sokkal hamarabb és sokkal hatékonyabban azonosítja poloskák jelenlétét, mint bárki más. Míg egy embernek órákig is eltarthat, hogy felderítse a poloskákat egy zseblámpával, a kiképzett kutyák néhány perc alatt megtalálják őket, vagy kizárják a jelenlétüket.

A kutyák megkerülhetetlenek a helyzet kezelésében

Az emberek növekvő aggodalmát a média is fokozza.  A híreket látva még az is pánikba esik, aki még soha nem találkozott ágyi poloskával. A poloska probléma az Egyesült Királyságban komoly egészségügyi és turisztikai kihívásokat jelent. A kutyák bevonása a poloskavadászatba hatékony eszköznek bizonyul, a kereslet pedig egyre nagyobb a kifinomult szaglásukra. A poloska probléma nem fog pár hónap vagy év alatt megszűnni, ezért egyre nagyobb szükség lesz a területen dolgozó kutyák képességeire.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theGuardian

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...