Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Margarita Kosior on Unsplash

Jelentősen csökkent az örökbefogadások száma hazánkban

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség közleménye szerint az elmúlt években jóval kevesebb állatot fogadtak örökbe.

Az utóbbi években jelentősen romlott az állatvédelem helyzete Magyarországon a MÁTSZ közleménye szerint.  A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) és a Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ) is aggodalmát fejezte ki a menhelyek egyre nehezebb gazdasági helyzete és az örökbefogadások csökkenő száma miatt. A MÁTSZ 36 menhelyén egy időben több mint 5 ezer kutya és 1500 macska ellátásáról gondoskodnak, de az örökbefogadások aránya az elmúlt években drasztikusan csökkent.

Sok menhely küzd a fennmaradásért

A civil szervezetek főként az állampolgárok 1 százalékos szja-felajánlásából és tárgyi adományokból próbálnak gazdálkodni. Az állami segítség azonban csekély: a tavalyi 500 millió forintos pályázati keretösszegből csak 40 millió forintot kaptak a MÁTSZ menhelyei. A növekvő energia-, ellátási és állatorvosi költségek miatt a menhelyek tartalékai 2023 májusára elfogytak. A fennmaradásukat jelenleg csak az állampolgároktól érkező támogatások biztosítják. Az állatvédő szervezetek folyamatosan szerveznek adománygyűjtő akciókat, önkéntes napokat,  igyekeznek felhívni a figyelmet az állatok sorsára.

Társadalmi összefogás nélkül nem lesz jobb a helyzet

Mind a MÁTSZ, mind a MÁOSZ hangsúlyozza, hogy az állatvédelem helyzetén csak az állampolgárok tudatosságának növelésével lehet javítani. Az állatvédelmi oktatás már óvodás, iskolás korban el kell kezdeni, és a felelős állattartást is bemutatni kell. Az állatvédelem nem csak az állatvédő szervezetek, hanem az egész társadalom közös felelőssége. Ebben a szakembereknek is fontos szerepük van. Állatorvosok, etológusok és más szakértők segíthetnek abban, hogy a felelős állattartás és az állatvédelem területén a legújabb ismeretek eljussanak a közösséghez.

Az állatvédelem helyzete tehát komoly figyelmet igényel. Az állatok jóléte és a felelős állattartás népszerűsítése nem csak az állatvédő szervezetek, hanem az egész társadalom közös felelőssége. A közösség, az állami szervek és a szakemberek együttműködése nélkül nem lehet javítani a helyzeten. Az állatvédelem jövője tehát közös felelősségünk – hangsúlyozta közleményében a MÁTSZ.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...