Saját KB bal
Saját KB jobb

Ágyban, párnák közt … – a kutyával alvás előnyei és hátrányai – 2.

Most pedig jöjjön az érem másik oldala. A cikk első részéből kiderült, hogy a kutyával alvás számos előnnyel jár. Ugyanakkor, mint minden jó dolognak, ennek is lehetnek árnyoldalai. Az életben semmi sem tökéletes… Gondoljunk csak a csokira…

A kutyával alvás kérdése igazából addig problémamentes, amíg minden érintett fél egyetért. Amikor azonban egy pár tagjai nincsenek azonos állásponton, az könnyen konfliktust szülhet. Ez a feszültség kihathat a kutyamentes ágyat akaró személy és a kutya közötti kapcsolatra is. Ő úgy érezheti, hogy a másik fél nem veszi figyelembe az igényeit, esetleg háttérbe szorítja őt. Kutyával aludni remek dolog, de csak ha mindenki elégedett a megállapodással. Ha azonban az ágyban alvó kutya tönkreteszi a kapcsolatot, az határozottan hátrány.

Korábban írtuk, hogy a kutya nyújtotta biztonság érzet, valamint a közös kuckózás jó hatással lehet az alvás minőségére. Ez többnyire igaz is, de nem minden esetben. Egy tanulmányban a résztvevők 80 %-ánál mértek kiváló alvás hatékonyságot ha a kutyájuk velük aludt. De mi a helyzet a maradék 20 %-kal? Ha úgy érezzük, hogy a kutyánk mellett nyugtalanul, éberebben alszunk, akkor valószínűleg éppen ebbe a 20 %-ba tartozunk. Ebben az esetben a kutyával alvás valószínűleg számunkra inkább rossz, legyen a többiek számára bármely előnye.

Az együtt alvás egyes esetekben egészségügyi kockázattal is jár. Az allergiás betegek például a tünetek rosszabbodását tapasztalhatják, ha kutyájuk a közvetlen közelükben alszik. Természetesen, az ágyneműhuzat gyakoribb cseréje és az ágynemű rendszeres tisztíttatása is a kutyával alvás hátránya. Bár tény, hogy a kutyák bundáján és tappancsain számos kórokozó él, a kutyával alvással kapcsolatban inkább az immunrendszer erősítését szokták említeni. Ugyanakkor, ha valaki immunrendszeri problémával küzd, érdemes megfontolni, hogy beengedje-e a kutyát az ágyba.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/effects-sleeping-with-dogs; Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...